ponedjeljak, 4. veljače 2019.

hrana za srce

Prehranom možemo značajno utjecati na zdravlje, kako pozitivno, tako i negativno.
Korisno je znati koja vrsta hrane može pomoći u očuvanju zdravlja.
Zdrava hrana za Vaše srce i kardiovaskularni sistem uopće:

- losos, srdele i sl. smanjuju rizik od ateroskleroze i aritmija;

- zobena / ovsena kaša snižava holesterol;

- borovnice snižavaju rizik od infarkta i mogu blago spustiti arterijski tlak;

- tamna čokolada (kakao min. 60-70%) smanjuje rizik od nefatalnog infarkta i moždanog udara;

- citrusi (flavonoidi u narandžama i grejpfrutu) smanjuju rizike od formiranja krvnih ugrušaka;

- soja može reducirati arterijski tlaki sniziti loši holesterol u krvi;

- paradajz može sniziti loši holesterol i smanjiti rizik od infarkta;

- bademi, orasi, pistacije, kikiriki mogu sniziti holesterol (konzumirajte one s manje dodate soli);

- ekstra-djevičansko maslinovo ulje pomaže sniziti holesterol;

- zeleni čaj smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara;

- nar / šipak sprečava otvrdnuća aterija, poboljšava dotok krvi do srčanog mišića.