subota, 23. veljače 2019.

hemeroidi

Hemoroidi (hemeroidi) – simptomi, dijagnoza i liječenje

Hemoroidi  (hemeroidi) se često spominju kao bolest suvremenog društva, no unatoč tome veliki broj osoba nerado govori o ovom problemu.

Premda najčešće nisu opasni, hemeroidi mogu biti vrlo neugodni stoga je potrebno liječenje započeti na vrijeme, ali i uvesti neke promjene u prehrambenim i životnim navikama, kako bi se neugodne posljedice ublažile.

Pored zdrave prehrane bogate biljnim vlaknima, dovoljnog unošenja tekućine i pravilne higijene, korisno je znati da postoje i mnogi prirodni lijekovi protiv hemoroida (hemeroida), a mi vam u nastavku donosimo popis onih koji su se pokazali najučinkovitijima.

Hemoroidi nastaju bubrenjem vena u zadnjem dijelu debelog crijeva i neposredno iznad anusa. Veličinom mogu varirati, a mogu biti prolazni ili veoma bolni.

Obično se javljaju kad dođe do pritiska na krvne žile u području anusa, što se može dogoditi:

tijekom trudnoće,
kod pretilih osoba,
zbog velikog naprezanja prilikom obavljanja velike nužde,
zbog konstipacije ili proljeva,
nakon dizanja teškog tereta,
za vrijeme uzimanja lijekova koji šire krvne žile ili zbog genetske sklonosti za proširenim venama.
Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji, a unutarnji hemoroidi mogu početi izlaziti. Unutarnji hemoroidi ne bole, ali često krvare i upravo je to glavni simptom prema kojem se primjećuju.

Unutarnji dio probavnog trakta nije pod našom kontrolom jer je nastao od drukčijeg tkiva u zametku prilikom tjelesnog razvoja. Vanjski dio anusa sadrži živčane završetke što čini vanjske hemoroide izuzetno bolnima.

Simptomi hemoroida su:

bol pri vršenju nužde,
krvarenje,
svrbež,
peckanje,
neugoda pri sjedenju.

Koji je uzrok hemoroida (hemeroida)?

Pojačani pritisak na vene u rektalnom području najčešći je uzrok pojave hemoroida. Kako pritisak raste, krv se pojačano nakuplja u venama i uzrokuje otjecanje. Ako se pritisak ne smanji, te ako to traje dovoljno dugo, nateknute i proširene vene šire se na uštrb okolnog kavernoznog (spužvastog) tkiva koje bubri i otiče. Tada nastaju hemoroidi.

Hemoroidalni čvorovi su normalne anatomske strukture, a njihovo uvećanje predstavlja hemoroidalnu bolest. Bolest nastaje djelovanjem riziko faktora na osobe koje imaju sklonost prema toj bolesti. Najčešći i najveći riziko faktor je neuredno pražnjenje. Naime, tvrda i neredovita stolica zahtijeva dugotrajno sjedenje na WC školjci i napinjanje prilikom pražnjenja, što povećava tlak u hemoroidalnim čvorovima i dovodi do njihovog uvećanja.

Zdravom i pravilnom prehranom regulirati stolicu. U prehrani upotrebljavati više vlakana i namirnica biljnog porijekla. Konzumirati puno tekućine, koja čini stolicu mekšom. Eliminirati loše navike. Promijeniti način života: puno se kretati, izbjegavati nepotrebna opterećenja. Jedan od bitnih elemenata je i regulacija tjelesne težine. Sve ove radnje dovode do regulacije stolice i pražnjenja, što uveliko smanjuje mogućnost nastanka hemoroidalne bolesti.

Najčešći uzroci nastanka hemoroida su sljedeći:

žurba prilikom defekacije – pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum,
proljev ili opstipacija (zatvor) – također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum,
dugotrajno sjedenje na toaletu – zbog neprirodnog položaja i dugotrajnog naprezanja,
tvrda stolica – koja uzrokuje snažno naprezanje kako bi se obavila nužda,
slabljenje vezivnog tkiva anusa i rektuma – koje može biti uzrokovano starijom životnom dobi ili genetskom predispozicijom,
prehrana siromašna vlaknima – jer ona omekšavaju stolicu i olakšavaju probavu,
često podizanje teških predmeta – kao što takvo snažno naprezanje može uzrokovati bruh, moguće je da rezultira i nastankom hemoroida.

Unutarnji i vanjski hemoroidi (hemeroidi)

Iako se pojmovi unutarnji i vanjski hemoroidi (hemeroidi) često koriste, oni zapravo nisu točni – naime, radi se samo o različitim stupnjevima hemoroidalne bolesti.

“Hemoroidalna bolest ima 4 stupnja. Prva dva stupnja su unutar čmara, treći izlazi prilikom defekacije (nužde) ali se može manualno ili spontalno reponirati, a četvrti stupanj je stalno vani i nema mogućnosti njegove repozicije”, objasnio je prim. Ratančić.

Prema tome, prvi i drugi stupanj bolesti često se u govoru nazivajuunutarnji hemoroidi (hemeroidi). Nalaze se dovoljno duboko unutar rektuma da se ne mogu vidjeti golim okom, a teško ih je i osjetiti. Obično ne uzrokuju bol jer se u tom području crijeva ne nalazi mnogo živčanih završetaka, ali zato mogu uzrokovati krvarenje te osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva.

Treći i četvrti stupanj bolesti najčešće se opisuju kao vanjski hemoroidi. Nastaju oko anusa, prekriveni su rektalnom sluznicom, a zbog mnogo živčanih završetaka na tom području mogu uzrokovati jaku bol i krvarenje nakon obavljanja nužde. Mogu i trombozirati (što znači da je došlo do grušanja krvi u njima) i izazvati bolnu tamnocrvenu oteklinu zbog čega je otežano čišćenje analnog područja.

Hemoroidi (hemeroidi) – simptomi

Ovisno o tome gdje se nalaze, simptomi hemeroida se razlikuju, kao što se razlikuju od osobe do osobe ovisno i o stupnju veličine hemeroida.

Prvi i drugi stupanj hemoroidalne bolesti (tzv. unutarnji hemoroidi) uzrokuju:

krvarenje iz rektuma – obično nakon pražnjenja crijeva, odnosno obavljanja nužde; možete primijetiti krv u stolici, na toaletnom papiru ili na stijenkama WC školjke;
osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva – kao da nešto otežava obavljanje velike nužde;
bol prilikom obavljanja nužde – iako unutarnji hemoroidi (hemeroidi) rijetko uzrokuju bol, moguće je da dođe do prolapsa, odnosno izlaska hemeroida iz unutrašnjosti crijeva kroz anus što je vrlo bolno.
Treći i četvrti stupanj hemoroidalne bolesti (tzv. vanjski hemoroidi) uzrokuju:

otekline – vidljive otekline odnosno “kvrge” na vanjskoj strani anusa;
svrbež i crvenilo – često ako dođe do upale, hemoroidi (hemeroidi )postaju osjetljivi te mogu uzrokovati svrbež i neugodu;
bol – posebno prilikom sjedenja ili obavljanja nužde, također prilikom čišćenja analnog područja,
krvarenje – obično je u pitanju roza, svježa krv nastala iritacijom rektuma.
Diranje, trljanje ili pretjerano čišćenje hemeroida može samo pogoršati simptomi.

Dijagnoza hemoroida (hemeroida)

Liječnik na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju. S obzirom na to da su simptomi raka debelog crijeva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj skupini za rak crijeva, liječnik će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

Liječenje hemeroida kod kuće

Iako hemeroidi ne predstavljaju stanje opasno po život, ipak narušavaju kvalitetu života. No kada je potrebno otići liječniku zbog hemeroida?

Svakako otiđite liječniku ako primijetite krv u stolici ili na toaletnom papiru!

Kod hemeroida trećeg i četvrtog stupnja, posjetite liječnika ako simptomi ne nestaju nakon tjedan dana samoliječenja (o tome više pročitajte u nastavku teksta).

Ovi hemoroidi obično sami nestaju kroz nekoliko dana, no kad se jednom pojave, obično se i vraćaju.

Za tretiranje manjih hemoroida dovoljno je uvesti neke promjene u prehrani i u navici obavljanja nužde. Većinom nije potreban kirurški zahvat i liječenje hemeroida se svodi na promjene životnih navika.

Kako kućno liječenje zaista može pomoći u uklanjanju hemeroida pokazalo je najnovije istraživanje iz 2018. godine na kojem su sudjelovale osobe koje su patile od hemeroida i analnih fisura. Jedino liječenje odnosilo se na promjenu prehrane te promjenu navika obavljanja nužde, a rezultati su pokazali znakovito poboljšanje stanja kod gotovo svih bolesnika!

Hemoroidi i prehrana

Hemoroide (hemeroide) je moguće prevenirati pravilnom prehranom, stoga slijedite iduće savjete:

jedite puno vlakana – hrana s cjelovitim žitaricama poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suhog voća, mahunarke,
izbjegavajte nezdravu hranu koja ne sadrži hranjive tvari niti vlakna, npr. sladoled, gazirana pića, bijeli kruh,
pijte puno vode – 8 do 10 čaša dnevno, a izbjegavajte previše kofeina i alkohola jer oni mogu dovesti do opstipacije,
prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni ako imate tvrdu stolicu. Najčešće se preporučuju prirodni preparati koji sadrže psyllium. Izbjegavajte laksative jer mogu izazvati proljev i iritirati hemoroide te tako pogoršati situaciju.
izbjegavajte previše ljute i začinjene hrane.
Hrana koju je potrebno izbjegavati:

sir,
čips i ostale grickalice,
fast-food,
sladoled,
meso i mesne prerađevine,
polupripremljena jela iz trgovina,
industrijska procesirana hrana.
Hemoroidi i aktivnost

Umjerena fizička aktivnost u kombinaciji s prehranom bogatom vlaknima može biti dovoljna za rješavanje hemeroida prvog stupnja. Kretanje potiče i olakšava probavu.

Primjerice, dovoljna je svakodnevna šetnja od 20 do 30 minuta da se stimulira rad crijeva i otklone neugodnosti vezane uz probavu.

Obavljanje nužde

Korisno je otići na toalet čim osjetite potrebu, ne čekati predugo jer to stvara pritisak na rektalno područje.

Izbjegavajte pretjerano stiskati, opustite se i neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom. Nemojte zadržavati dah dok obavljate nuždu.

Previše sjedenja

Ako dugo sjedite, pokušajte si organizirati rad tako da se svako malo prošetate; dugotrajno sjedenje nije dobro za sprječavanje hemoroida, kao što općenito nije dobro za zdravlje.

Hemoroidi (hemeroidi) – kreme i masti

I krema i mast za hemeroide sadrže aktivne tvari koje se nanose direktno na problematično područje kako bi se ono smirilo i zaustavilo bol. Kad je kod hemeroida prisutno krvarenje, potrebno je koristiti blažu kremu kako ne bi došlo do nadraživanja. Nanošenje kreme može se obaviti prstima ili pomoću vate.

Medijski prostor je danas preplavljen različitim reklamnim porukama, između ostalog i za čudotvorne preparate koji liječe sve, pa i hemoroide. Naravno da ima preparata koji pomažu, ali treba biti oprezan i uzimati prema preporuci liječnika provjerene i sigurne preparate. Oni mogu smanjiti, a ponekad čak i eliminirati tegobe, u sprezi sa smanjenjem riziko faktora i loših navika čak i dugotrajnije pomoći, ali nikada neće i ne mogu dovesti do potpunog izlječenja.

Tople kupke

Tople kupke u trajanju od 20-ak minuta mogu uvelike olakšati bol, kao i svrbež. Preporučuje se nakon obavljanja nužde sjediti u kadi ili lavorupunom tople vode bez jakih sapuna, a nakon ove male terapije vrlo nježno ručnikom osušiti analno područje (tapkanjem, ne brisanjem).