ponedjeljak, 11. veljače 2019.

sirovi jelovnik

Ovo je jelovnik za one koji se hrane sirovom ishranom.

U sirovoj ishrani vrlo je važan pravi odnos sirove hrane (namirnica).
Da bi ste se uverili da ishrana sirovom hranom može biti ukusna, zadovoljavajuća i raznovrsna, pripremio sam vam jedan okvirni jelovnik za nedelju dana.

Dan 1

Doručak: 2 banane, 2 kivija, 3 pomorandže.
Užina: Šest bilo kakvih sirovih oraha.
Ručak: proklijala heljda, salata od svežih krastavaca, paradajza, luka i slatke paprike, prelivena ekstra devičanskim maslinovim uljem.
Užina: šoljica bilo kakvog suvog voća.
Večera: 1 čaša povrća od paradajza, avokada, bosiljka i peršuna, 1 parče sirovnjačkog hleba ili par krekera.

Dan 2

Doručak: 3 velike naribane jabuke sa grožđem i malo meda.
Užina: čaša bilo kakvog povrća ili voća sveže ceđenog soka.
Ručak: sirove pljeskavice od mrkve, prilog sirovi mladi kukuruz.
Užina: salata od svežeg kupusa, krastavaca i zeleniša, začinjena limunovim sokom i uljem od lanenog semena.
Večera: salata od svežeg voća.

Dan 3

Doručak: natopljena ovsena kaša sa jagodama i mango.
Ručak: Šest bilo kakvih sirovih oraha.
Ručak: proklijalo sočivo, salata od karfiola, slatka paprika, brokoli i zeleni grašak, začinjena susamovim uljem i posuta sa susamom.
Užina: 2 velike jabuke.
Večera: bundeva sa semenkama.

Dan 4

Doručak: 1 čaša pasiranih banana, jagoda i kivi.
Užina: 150 gr semenki suncokreta.
Ručak:  kremasta supa od povrća, sirovi hleb sa sirovim lukom.
Užina: sveža dinja ili lubenica.
Večera: salata od kupusa, luka i brokolija, začinjena limunovim sokom i uljem od lanenog semena.

Dan 5

Doručak: bilo koje sočno voće i bobice.
Užina: Šest sirova oraha.
Ručak: Sirova kaša od bundeve posuta sa pistaćima, salata od tikvice sa zelenišom.
Užina: 6 urmi.
Večera: salata od rukole, susama, karfiola i paradajza, začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem, 1 komad sirovog hleba ili nekoliko krekera.

Dan 6

Doručak: nekoliko režnjeva zrele lubenice, sveže jagode i ribizle.
Užina: sveži krastavci sa lukom i koprom.
Ručak: natopljeni ovas, salata od svežeg kupusa, luka, šargarepa i zelenila, začinjeno uljem od susama.
Užina: zeleni koktel (smuti) od 2 šake zeleniša, peršuna, 2 narandže i bobičastog voća.
Večera: Narendane tikvice sa susamom i susamovim uljem i prelivom sosa od avokada i bibera.

Dan 7

Doručak: jabuke punjene natopljenim sušenim vočem.
Užina: sveže ceđeni sok od neke voćke i jagodičastog voća.
Ručak: proklijala quinoa, sveža salata sa šampinjonima, crnim lukom, paradajzom i karfiolom, začinjena maslinovim uljem.
Užina: salata od krastavaca i mrkve naseckane na žilijen.
Večera: Štapići narezani od različitog povrća sa sosom od oraha.