nedjelja, 3. veljače 2019.

4 bijela otrova

Bijelo brašno (pšenično), sol, bijeli šećer i mlijeko su četiri moderna sveprisutna otrova.

Bijelo pšenično brašno je puno glutena (svi smo manje ili više osjetljivi na gluten) i zakiseljuje naš organizam. Za razliku od celijakičara, ljudi koji ga apsolutno ne podnose, mi „zdravi“ ga podnosimo više ili manje, ali ipak samo podnosimo. Zapravo svi smo mi na neki način na njega osjetljivi jer je gluten zapravo alergen iz zrna pšenice. Gluten u klasičnom pšeničnom kruhu djeluje poput lijepka ili veziva i to je dobro samo za njegovu konzistenciju (jer povećava rastezljivost tijesta i kruha), ali je s druge strane štetan jer se veže na stijenke tankog crijeva, razara crijevne resice te onemogućava apsorpciju hranjivih tvari čime stvara kroničnu upalu probavnog sustava.

Isto vrijedi i za mlijeko ali ne zaboravite da je ono odgovorno i za silnu sluz kojom punimo naš organizam. Bijeli šećer je, zbog svima nama iz dobro poznatih razloga, najštetniji od navedenih, a višak soli oštećuje nam bubrege i povisuje tlak. Sve to svakodnevno i bezbrižno unosimo u organizam, čak i kad se svim silama trudimo izbjeći ove namirnice u svom izvornom obliku jer ih nalazimo i u takozvanom zdravom kruhu sa sjemenkama, crnom kruhu, gotovim umacima, „zdravim žitnim pahuljicama“, čokoladama…

Puno vas je već čitalo ili barem čulo o Budwigovoj dijeti ili čišćenju organizma lanenim brašnom. Mi ne smatramo da smo pametniji od dr. Budwig ali napominjemo da je ona koristila laneno ulje pakirano u 0,03l koja je bila zaštićena plemenitim plinom argonom koji je sprječavao brzu oksidaciju lanenog ulja i koje se moralo potrošiti tri dana nakon otvaranja bez obzira čuvali ga u hladnjaku ili ne. Naravno na Hrvatskom tržištu takva zaštićena pakiranja i proizvedena lanena ulja ne postoje, već su ona oksidirana i štetna po zdravlje na samoj polici. Isto tako opasna je oksidacija unaprijed samljevenih lanenih sjemenki i slobodno tvrdimo da je zbog novonastalih slobodnih radikala ovakvo brašno štetno za organizam. Bilo bi idealno da u ovom obroku koristimo mladi sir dobiven od mlijeka krava koje slobodno pasu jer samo taj ima značajnu količinu CLA, konjugirane linolne kiseline moćnog antioksidansa. Isto tako, ovakav sir sadrži i aminokiseline metionin, cistein i glutaminsku kiselinu bez kojih nema sinteze glutationa, najmoćnijeg anioksidansa.

Glutamin iz ovih sastojaka sintetizira jetra i zato Vam predlažemo i svakodnevno uzimanje dvije čajne žlice sirovog granulata sikavice što će Vam donijeti čak 280 mg silimarina u najprirodnijem mogućem obliku bez ikakve kapsule i štetnih otapala.

Iz tog razloga vam preporučujemo ovakvu dijetu:

-1 žlica brašna boljeg lana (Cameline sative)bijeli šećer,

-1 žlica brašna crnog kima (Nigella sativa)

-1 žlica Piskavice Plus u kojoj je 78% piskavice, 5% posija zobi, 5% sušene opne crnog grožđa, 4% sikavice, 3% ekstrakta grejpa, 3% kurkume i 2% Mace

– 1 žlica ulja podlanka pomiješa se s 4 žlice svježeg kravljeg sira (treba dobro izmiješati, najbolje mikserom)

– dodati svježe voće, po želji i bademe, lješnjake, sjemenke suncokreta, bučine sjemenke

– obrok treba pojesti odmah nakon pripreme (nije dobro da stoji duže od 15-20 minuta)

Taj je osnovni recept mala nutricionistička terapija. Osnovna ideja za očuvanje dobrog zdravlja i poboljšanje narušenog je u kombiniranju hladno prešanih ulja koja imaju dobra omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i „dobrih“ proteina iz svježeg kravljeg sira (po mogućnosti ekološkog). Čak i ako ste dobrog zdravlja, započnite ponekad dan s ovim obrokom, ne zaboravite pri tom voće. Osjećat ćete se bolje, a uz ovu dobru naviku vaš će se organizam osnažiti i lakše će odgovoriti na moguća oboljenja.