subota, 24. prosinca 2016.

folna kiselina

Zašto je važna folna kiselina (vitamin B9)?

Vitamin B9 ili folna kiselina regulira čitav niz procesa u organizmu čovjeka. Njena uloga je vrlo važna u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik do svih stanica, pa manjak ove kiseline u organizmu može prouzročiti anemiju. Snižava razinu homocisteina, neproteinskih aminokiselina, koje u visokim koncentracijama izazivaju začepljenja krvnih žila, a povezane su i sa nastankom depresije i Alzheimerove bolesti. Dovoljne količine folne kiseline u organizmu mogu zaštititi i od raka debelog crijeva, dojke, raka grlića maternice, pankreasa i želuca. Istraživanja su pokazala da folna kiselina uspješno rješava i probleme s nesanicom, a učinkovita je i za ublažavanje tegoba u slučaju očnih bolesti.

Preporučena dnevna doza vitamina B9 ovisi o godinama i stanju organizma. Osobama starijim od 16 godina savjetuje se 400 mikrograma, a trudnicama 600 mikrograma.

Posljedice nedostatka

Najčešće posljedice nedostatka folne kiseline su razdražljivost, umor, depresija, slabo pamćenje i demencija, gastrointestinalni problemi, gubitak apetita, dijareja, problemi s rastom, upala desni itd. Manjak ove supstance povezan je i sa degenerativnim oštećenjima živaca i Parkinsonovom bolesti, a osim toga i rizik od pojave osteoporoze je veći.

Namirnice bogate folnom kiselinom

Zeleno lisnato povrće po kojem je folna kiselina dobila ime obiluje ovim vitaminom. Ima je u listovima špinata, blitve i zelene salate. Jedan tanjur variva od špinata sadrži oko 263 mikrograma folne kiseline, što čini oko 63% ukupne dnevne potrebe organizma za ovim nutrijentom.

Trudnicama se naročito preporučuje prehrana bazirana na leći i svim vrstama grahorica. Osim toga ove namirnice su naročito korisne i za osobe koje pate od problema sa anemijom i povišenom razinom kolesterola u krvi. Citrusi kao što su naranče i grejp prednjače po visokim koncentracijama ovog vitamina. Jedna naranča sadrži oko 50 mikrograma folne kiseline, a jedna veća čaša soka od naranče i veće količine. Folna kiselina nalazi se i u šparogama, prokulicama, cvjetači, rajčicama, peršinu, mrkvi, repi kao i u jogurtu, žumanjku i pivskom kvascu.

Folna kiselina najvažnija u trudnoći

Nedovoljne količine folne kiseline u organizmu mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod novorođenčadi, kao što su mala tjelesna masa i povećani rizik od oštećenja neuralne cijevi. Zbog toga se ženama preporučuje unošenje namirnica bogatih vitaminom B9 čak 3 mjeseca prije začeća. Osim toga, manjak ove kiseline u organizmu može uzrokovati tegobe u razvoju govora kod djece.

Grupa istražvača sa Instituta za javno zdravlje u Oslu koja je podvrgnula ispitivanju 39.000 beba, istaknula je da unošenje namirnica bogatih folnom kiselinom u periodu od 4 tjedana prije začeća pa sve do 8. tjedna trudnoće može u velikoj mjeri povećati razvoj govora kod djeteta. Pokazalo se da su djeca majki koje nisu unosile dovoljne količine folne kiseline na početku i tokom trudnoće, imale više problema u razvoju govora od djece majki čija je prehrana bila upotpunjena ovim nutrijentom.