subota, 24. prosinca 2016.

čaj od đumbira

Čaj od đumbira

Đumbir se može koristiti kao dodatak jelima ili jednostavno od njega napraviti šalicu čaja. Pripremljen od svježeg korijena đumbira, ovaj čaj ubrzava metabolizam. Čaj od đumbira ne može učiniti čudo u mršavljenju, ali uz pravilnu prehranu i odgovarajuću tjelovježbu može vam pomoći da izgubite kilograme.

Čaj od đumbira je sve popularniji te je prirodni lijek za razne probavne smetnje kao povraćanje i gastritis. Može opustiti mišiće i time spriječiti nadutost i plinove. Također je utvrđeno da je vrlo učinkovit lijek za prehlade i kašalj. Snižava razinu kolesterola, regulira krvni tlak i pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi, što može smanjiti rizik od raznih bolesti srca.
Od đumbira se može pripremiti vrlo dobar i aromatičan čaj. Dok pijete čaj od đumbira, možete osjetiti blago peckanje, a možda čak i oštar osjećaj u grlu. Koliko je jak taj osjećaj, ovisi o individualnoj osjetljivosti i naravno jačini čaja.

Količine đumbira i vode uglavnom ovise o tome koliko jak čaj želite. Najbolje je početi s komadićem đumbira od 5 cm i 1 l vode. Ako će vam takav čaj biti prejak, jednostavno smanjite količinu đumbira.

- u vodu narežite komad đumbira od 5 cm na manje komadiće, koje ste prije toga oprali
- đumbir možete oguliti ili ga naribati u vodu
- kuhajte vodu i đumbir oko 10-15 minuta
- procijedite ga pa mu dodajte malo meda i limuna

Ovako pripremljen čaj od đumbira možete piti 3-4 puta dnevno za smanjenje grlobolje i kašlja. Druga mogućnost je žvakanje svježeg đumbira koji će također pomoći u ublažavanju kašlja. Ovaj čaj je, osim za kašalj, odličan za cjelokupno zdravlje kao i za mršavljenje.

Čaj od đumbira u prahu

Sastojci:
- đumbir u prahu (1/2 žličice – 1 žličica)
- 250 ml vode
- med po želji

Priprema:
Zagrijte vodu, pa kada proključa dodajte đumbir u prahu i kuhajte još 2 minute. Procijedite čaj i po želji dodajte med. Pijte toplo.