ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

vitamin b12

B12 nedvojbeno je  jedan od najvažnijih vitamina o kojem se naveliko i često piše. Kako i ne bi kad obavlja tako važne zadaće u organizmu kao što su skrb o kvaliteti krvi, o pravilnom djelovanju živčanog sustava, stvaranju stanica, apsorpciji hranjivih tvari i još mnogo toga. Popis tegoba koje nastaju u slučaju njegova pomanjkanja jako je dug, a također je dug i popis razloga zašto ga često imamo premalo iako ga hranom u tijelo unosimo dovoljno. No možda je najduži popis zdravstvenih tegoba koje bismo mogli spriječiti ili ukloniti s nekoliko mikrograma (milijuntih dijelova grama) toga vitamina.
Što je vitamin B12?
Vitamin B12 ima u osnovi molekulu kobalta, pa otuda i njegovo ime – kobalamin. U hrani i u dodatcima prehrani pojavljuje se u trima različitim kemijskim oblicima. Tako je u dodatcima prehrani najčešći oblik cijanokobalamin, zbog čega se često, nepravedno, vitamin B12 tako i naziva. Zabrinutost u vezi s uporabom velikih doza uglavnom se pojavljuje zato što sadržava otrovni cijanid. Moramo istaknuti da povišenu razinu cijanida imaju pušači, jetreni bolesnici ili oni s metaboličkim poremećajima povezanima s razgradnjom cijanida. Njima bi visoke doze cijanokobalamina mogle uzrokovati teškoće. Cijanokobalamin je kontraindiciran i kod vrlo rijetke Leberove bolesti, pa se u tom slučaju preporučuju drugi oblici B12. Znanstvenici danas  ističu da je taj oblik B12 najmanje učinkovit. Naime, korisniji je hidroksokobalamin koji se često  rabi kao lijek kod predoziranja cijanidom. Najbolji oblik vitamina B12 jest metilkobalamin zato što je jedini fiziološki aktivan i može proći krvno-moždanu barijeru, a nalazi se u krvnoj plazmi, cerebralno-spinalnoj tekućini i u tekućem dijelu citoplazme. Metilkobalamin ne sadržava ni jednu opasnu tvar, a u tkivima se zadržava gotovo tri puta dulje od cijanokobalamina. Cijanokobalamin se u tijelu najprije mora transformirati u metilkobalamin kako bi ga organizam odmah upotrijebio. To su razlozi da znanstvenici  preporučuju metilkobalamin i on je danas zlatni standard.
Posebnost vitamina B12 je u njegovoj ponovnoj apsorpciji u procesu metabolizma (reapsorpcija). Organizam ga tijekom metabolizma troši vrlo malo, pa se višak ponovno apsorbira u tijelo. To je razlog da taj vitamin ne trebamo uzimati godinama – sedam ili čak deset, naravno pod uvjetom da imamo dovoljne zalihe te zdravu probavu i metabolizam. Pretpostavlja se da većina zdravih odraslih ljudi ne bi smjela imati posljedice zbog nedostatka vitamina B12 čak ako ga uopće, ni u jednom obliku, tri godine ne bi unosili u organizam.
Zašto je koristan B12?
Bez obzira na to koliko imate godina i kakve su vaše prehrambene navike, obratite pozornost na simptome koji mogu biti posljedica nedostatka vitamina B12. Ako se osjećate umorno, depresivno, imate znakove slabokrvnosti, demencije, probleme sa živcima ili bilo koju drugu kroničnu (u prvom redu autoimunu) bolest, pomislite na B12 te od liječnika zatražite mjerenje njegove razine.
U knjizi Što ako je kriv vitamin B12? autori nabrajaju mnoge probleme povezane s nedostatkom tog vitamina. Pitaju se jesmo li svjedoci epidemije pogrešnih dijagnoza zbog neznanja o posljedicama zbog nedostatka B12 i zato što malo znamo o njegovoj korisnosti. Tvrde da je trenutačna preporuka dnevnog unosa preniska i ne osigurava potrebnu količinu toga vitamina. Navode i bezbrojne dokumentirane pogrešne dijagnoze umjesto samo jedne – pomanjkanja vitamina B12. Također ističu da liječnici o tom problemu premalo znaju i da se o svim posljedicama u slučaju nedostatka toga vitamina moramo najprije sami informirati. 
Kod kojih bismo tegoba morali pomisliti na vitamin B12? Autori su simptome podijelili u nekoliko skupina. 
1. Neurološki simptomi zbog nedostatka vitamina B12: 
parestezija (utrnulost, bockanje, peckanje), slabost u nogama, rukama i torzu, tegobe s ravnotežom i kretanjem, nestabilan ili nenormalan hod – padovi, omaglica, smetnje vida, zbunjenost/gubitak orijentacije, zaboravljivost, gubitak pamćenja, demencija, poremećaji okusa/mirisa, podrhtavanje, nemirne noge, jaki grčevi u rukama i nogama, oslabljen osjećaj vibracije, oslabljen osjećaj za ravnotežu, oslabljena fina motorička koordinacija, grčenje mišića, abnormalni refleksi, paraliza, nemogućnost kontroliranja mokrenja ili stolice, impotencija i depresija. 
2. Psihijatrijski simptomi zbog nedostatka vitamina B12: 
bezvoljnost, razdražljivost, paranoja, manija, halucinacije, nasilno ponašanje, psihoze, promjena osobnosti i postporođajne depresije/psihoze. 
3. Hematološki simptomi u slučaju nedostatka vitamina B12: 
anemija, leukopenija, ovalociti, makrocitoza (ne uvijek), trombocitopenija, abnormalno nizak broj retikulocita, hipersegmentirani neutrofili, anisocitoza, poikilocitoza, pancitopenija i Howell-Jollyjeva tijela.
4.   Ostali simptomi kod nedostatka vitamina B12: 
umor, opća slabost, nedostatak energije, bljedilo, gubitak težine, vrtoglavice, ortostatska hipotenzija, nesvjestica, padovi, zujanje u ušima, otežano disanje kod fizičkih napora, tahikardija, hepatomegalija, splenomegalija, gubitak apetita, anoreksija, upala jezika/glositis, zatvor, proljev i prerano sijeda kosa.
5.     Simptomi u slučaju nedostatka vitamina B12 kod dojenčadi i djece: 
zaostajanje u razvoju, apatičnost, razdražljivost, hipotonija, slabost, drhtanje, nekontrolirani pokreti, konvulzije, ataksija, anoreksija, spori rast, sporo debljanje, spori rast glave, zaostajanje u socijalizaciji, slabe motoričke vještine, zaostajanje u jezičnim vještinama, problemi u govoru, niži kvocijent inteligencije, mentalna retardacija, anemija i makrocitoza (ali ne uvijek). 
Ovaj popis mogućih znakova u slučaju nedostatka vitamina B12 ne može se koristiti za postavljanje dijagnoze. Naime, nije nužno da je uzrok svakoga od navedenih simptoma manjak vitamina B12, ali je vrlo vjerojatno. Ako imate neki od ovih simptoma, osobito ako su jače izraženi ili ih je više, zatražite od svojeg liječnika pretragu kojom se određuje razina vitamina B12. Ako su vrijednosti u granicama normale, posebice ako su blizu donje granice, razmislite je li vaša doza dovoljna! 
Kako dobivamo B12?
Specifičnost vitamina B12 jest da ga ne sintetiziraju ni biljke ni životinje, nego samo određene bakterije. Biljojedi zadovoljavaju svoje potrebe tako što jedu hranu s bakterijama koje u tijelu proizvode B12. Mesojedi ga dobivaju dovoljno iz mesa drugih životinja. 
Za suvremenog čovjeka izvor vitamina B12 jest hrana životinjskog podrijetla (jetra, meso, mlijeko, jaja). Biljke ne sadržavaju taj vitamin, ali od tog pravila, prema nekim stajalištima, odstupaju neke  vrste algi ili fermentirani proizvodi od soje (tempeh, tofu...) za koje je u mnogobrojnim studijama dokazano da je riječ o vitaminu koji simulira djelovanje B12. Smatra se da od takvog analognog vitamina nema koristi, a u pojedinim studijama istaknuto je čak da remeti apsorpciju pravoga B12. Znanstvenici upozoravaju da se ne treba oslanjati na takve izvore vitamina B12 i da je vrlo važno uzimati biološki aktivni oblik.
Vitamin B12 točka je ideološkog diskursa je li čovjek po prirodi svejed ili biljojed. Svejedi se koriste nedostatkom vitamina B12 u biljkama kao ključnim dokazom da je čovjek svejed i da zbog opstanka mora jesti meso. Naravno da takva mišljenja financijski i medijski podupire  prehrambena industrija koja svoje proizvode promovira kao jedini, nezaobilazni i nezamjenjivi izvor vitamina B12 i plaši kupce velikim posljedicama u slučaju da ne konzumiraju proizvode životinjskog podrijetla. S druge strane, postoje dokazi da bakterije u čovjeku proizvode B12, ali problem je što to čine najviše u debelom crijevu, a tijelo ga apsorbira iz tankoga, pa od toga nemamo mnogo koristi. Korištenje pakirane ili prepakirane (mrtve) hrane, opsjednutost higijenom i neprirodno sterilizirani okoliš glavni su uzroci zbog kojih suvremeni čovjek ne može zadovoljiti potrebe za tim vitaminom. Zbog takve prehrane i načina života apsorpcija toga vitamina znatno je lošija, što znači da su potrebe za dnevnim količinama veće negoli u društvu u kojemu se gotovo ne konzumira hrana životinjskog podrijetla, ali ljudi žive u prirodnim sredinama u kojima su svakodnevno u doticaju s bakterijama pa je i njihov unos čest. Tamo gotovo da nema nikakvih znakova o nedostatku vitamina B12.
U postojećim okolnostima osobno se zauzimam za praktično uklanjanje nedostatka tog vitamina i to tako da koristi imaju svi – i vegani i svejedi. Ne preporučujem nikakve rizike za zdravlje zbog ideoloških stajališta. Činjenica je da hrana bogata vitaminom B12 sadržava mnoge štetne sastojke i da prisutnost toga vitamina ne bi trebala biti razlog da se jede ono što nam u cjelini šteti jer upravo ta hrana uzrokuje tegobe koje remete ili sprječavaju pravilnu apsorpciju B12 (autoimune bolesti, gastrointestinalne tegobe i dr.) Zdravstvene prednosti kod konzumacije hrane na biljnoj bazi tako su velike da bezbroj puta nadmašuju maleni trud potreban za dodatni unos B12 u obliku dodataka prehrani. Vitamin B12 kao dodatak prehrani vrlo je jeftin. Rizici u slučaju njegova nedostatka jako su ozbiljni, a očekivana korist od dobre opskrbljenosti tako je velika da se treba potpuno zanemariti nekoliko kuna izdvojenih svaki mjesec za B12.
Zašto često nedostaje B12?
Časopis American Journal of Clinical Nutritition objavio je rezultate istraživanja u kojemu je sudjelovalo tri tisuće osoba, a kod 40 posto njih otkriven je nedostatak B12. No kako je među njima bilo zanemarivo malo vegana, odnosno vegetarijanaca, to znači da je manjak toga vitamina opći problem, ili drugim riječima, konzumacija hrane životinjskog podrijetla ne osigurava uvijek dovoljnu količinu toga vitamina. Ako se trenutačna dopuštena donja granica normalne razine B12 udvostruči, kako predlažu stručnjaci, znatno će se povećati postotak osoba s detektiranim nedostatkom toga vitamina. 
Kako je moguće da uzimamo dovoljno vitamina B12, a u tijelu ga imamo premalo?
Jedini logični zaključak jest nemogućnost našeg tijela da iz hrane apsorbira dovoljno toga vitamina. Procjenjuje se da organizam apsorbira samo oko jedan posto cjelokupnog unosa B12.
Upravo zbog toga najčešće stariji ljudi imaju premalo toga vitamina jer nemaju dovoljno želučane kiseline potrebne za apsorpciju. Razlozi su mnogobrojni – od prirođenih grešaka u metabolizmu B12 do različitih tegoba sa želucem. To su, osim već spomenutog nedostatka želučane kiseline, djelomično ili potpuno uklonjen želudac, ugrađena želučana premosnica zbog mršavljenja, bakterija Helicobacter pylori, hijatalna hernija i ostalo. Slabu apsorpciju uzrokuju i tegobe s crijevima kao što su celijakija, Chronova bolest, divertikulitis, uklonjen dio crijeva i slično, te nepravilan rad gušterače.
Razlozi za premalo B12 u tijelu su poremećaj prehrane, pothranjenost, neprimjerena hrana, alkohol, pušenje itd. Važan razlog za manjak toga vitamina jest i sve češće korištenje lijekova koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline ili smanjuju njezinu učinkovitost (antacidi), ali i niz drugih medikamenata (pojedini lijekovi za dijabetes, kontracepcijske pilule itd.) Pretpostavlja se da će osobe s takvim i sličnim problemima, a starije su od 50 godina, najvjerojatnije imati manjak  vitamina B12. Znatan rizik da im nedostaje, ili će im nedostajati vitamin B12, imaju vegani, vegetarijanci, makrobiotičari, zagovornici sirove hrane i svi ostali koji na svojem jelovniku nemaju hranu životinjskog podrijetla.
Sve češći manjak B12 kod vegana može se pripisati sljedećem: 
mnogi vegani ne jedu hranu životinjskog podrijetla uglavnom zbog etičkih razloga i mnogi od njih zdravi su i ne zabrinjava ih  način prehrane. Promišljen prijelaz na bilo koji drugačiji način prehrane zahtijeva prikupljanje korisnih informacija, a to vrijedi i za vegane. Zdravo se hraniti ne znači samo da se ne jede hrana životinjskog podrijetla. 
za veganstvo se zbog zdravstvenih razloga najčešće odlučuju teško oboljele osobe kod kojih je već poremećena apsorpcija B12, pa bi ga ionako nedostajalo bez obzira na način prehrane.
Koliko nam treba vitamina B12?
Odrasla osoba ima u tijelu od dva do pet miligrama (miligram = tisuću mikrograma) vitamina B12 i to pretežno u jetrima (oko dvije trećine), a ostatak u mišićima. Na dan su nam potrebna otprilike 2,5 µg tog vitamina koji se ponovno apsorbira uglavnom u tankom crijevu. Iz tih su podataka znanstvenici zaključili da zalihe vitamina B12, ako je metabolizam normalan, mogu dostajati najmanje deset godina. Uzimajući u obzir to da je apsorpcija kod većine ljudi nepotpuna i da je nemoguće za svakog pojedinca ustanoviti točnu zalihu i brzinu apsorpcije toga vitamina, kao neka sigurna granica određeno je razdoblje od tri godine. Treba napomenuti da su zalihe vitamina B12 kod djece manje, pa je potrebno pobrinuti se za dodatni redoviti unos, prije negoli kod odraslih.
Preporučen dnevni unos izveden je iz jednostavne logike – koliko potrošiš, toliko dodaš. To je točno samo u slučaju iznimno visoke stope apsorpcije. Trenutačni službeni prijedlog za dnevni unos vitamina B12 takav je da bi svejedi s normalnom apsorpcijom trebali zadovoljiti svoje dnevne potrebe, ali samo ako nemaju neki gastrointestinalni poremećaj ili neku već navedenu bolest. Trudnice i dojilje trebaju više B12. U Hrvatskoj Pravilnik o dodatcima prehrani propisuje da je preporučena dnevna doza u dodatcima prehrani za odrasle 2,5 µg, a najviše 9 µg, a za trudnice i dojilje 3,5 i 4 µg.
Svi oni s teškoćama u apsorpciji vitamina B12, trebaju znati da je moraju unijeti mnogo više toga vitamina kako bi tijelo apsorbiralo potrebnu količinu. Ako organizam apsorbira samo nekoliko postotaka preporučenoga dnevnog unosa, tada nije teško izračunati da je potreban mnogo veći  dnevni unos nego što je to predviđeno propisima. 
Određivanje tako niskoga dnevnog unosa ne može se opravdati ni strahom od eventualne  hipervitaminoze ni financijskim opterećenjem. Stoga ugledni stručnjaci savjetuju podizanje doze preporučenoga dnevnog unosa za 400 µg, mnogi čak i za 1000 µg na dan, što ne predstavlja nikakav rizik za zdravlje, a uz zanemarive troškove mogu se spriječiti ozbiljne bolesti i uštedjeti mnogo novca za njihovo liječenje.
U slučaju velikoga nedostatka ili dijagnosticirane bolesti, preporučuje se visoka koncentracija vitamina B12 – 2000 µg i više u obliku injekcija. Kod takvih slučajeva korisno je surađivati s liječnikom koji će savjetovati treba li uzimati i ostale vitamine, posebice folate (folna kiselina) koji s B12 djeluju u sinergiji. Previsoka razina jednoga može prikriti manjak drugoga vitamina. Prirodni izvor folata je tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke i mnogobrojno voće, a često se i dodaje u hranu, primjerice, u pahuljice. Kod osoba koje konzumiraju mnogo folne kiseline moguć je prikriveni nedostatak vitamina B12.
Kod svih vitamina i minerala važno je znati koliko se vitamina dnevno unosi u organizam. Uzimanje različitih multivitaminskih preparata može uzrokovati neusklađenost ili čak predoziranje. Naime, ponekad se nekim osnovnim namirnicama dodaje, primjerice, vitamin B12, a možda smo ga već unijeli u organizam energetskim ili vitaminskim napitcima, multivitaminskim tabletama ili kapsulama, dodatcima s imenom B-kompleks koji također sadržavaju B12 ili kao zaseban dodatak prehrani. 
U literaturi postoje različita mišljenja o načinu uzimanja vitamina B12. Još uvijek je najčešći oblik cijanokobalamin u obliku tableta ili kapsula. Posljednjih godina sve su češći dodatci prehrani koji sadržavaju metilkobalamin, što se svakako više preporučuje. Iznimno je važno odabrati biološki aktivan oblik. Umjesto tableta ili kapsula koje nepotrebno opterećuju probavni sustav i metabolizam pa ih starije osobe teško ili uopće ne mogu uzimati, najbolji je oblik oralni sprej. Raspršivanje pod jezik uglavnom ne opterećuje probavni sustav i metabolizam, nego ih zaobilazi i ide izravno u krv. Tako izbjegavamo utjecaj štetnih čimbenika na apsorpciju vitamina B12 u probavno-metaboličkom procesu.
Vitamin B12 je topljiv u vodi, te nema opasnosti od predoziranja.

Iz knjige Ivan Soče: HIPOKRAT JE BIO KUHAR - putevi iz medicinskih i prehrambenih zabluda.