U svakodnevnoj prehrani vrlo često zaboravljamo na suho voće čija sezona traje cijelu godinu. Rasprava o tome da li je svježe voće bolje od sušenog je još uvijek aktivna tema. Često se pretpostavlja da je svježe voće nedvojbeno bolje od sušenog, ali istina je ipak složenija.
Pri odabiru svježeg ili sušenog voća, u obzir treba uzeti različite čimbenike. Svježe i sušeno voće imaju mnoge zajedničke prednosti za zdravlje, ali se razlikuju u količini vitamina i minerala.
U svom osnovnom obliku, sušeno voće je plod kojemu je uklonjena vlaga (postupkom dehidriranja). Ukoliko se voće prirodno suši, trebalo bi sadržavati sve vitamine i minerale koje se mogu naći u svježem voću. Ono postaje nezdravo ako se suši kemijskim putem dodavanjem konzervansa (sumporovog dioksida koji zadržava jarku boju voća) ili dodatnog šećera. Kako biste konzumirali zdravo suho voće, prilikom kupovine potrebno je obratiti pozornost na sastojke i proces sušenja.
Suho voće je sigurna i zdrava hrana u kojoj su hranjivi sastojci višestruko koncentrirani, a energetska vrijednost za 6 puta veća u odnosu na svježe voće, stoga ga treba konzumirati u manjim količinama.
Pojam suho voće uglavnom se odnosi na suhe šljive, smokve, marelice, jabuke, banane, grožđice, brusnice i datulje, no i na egzotično voće poput ananasa, manga i papaje.
Suho voće – odličan izvor mikronutrijenata, vlakna i antioksidansa
Suho voće je iznimno hranjivo. Jedan komadić suhog voća sadrži jednaku količinu nutritivnih sastojaka kao svježe voće.
Sušeno voće sadrži trostruko više vlakna i minerala u odnosu na svježe, stoga mala porcija sušenog voća sadrži dnevnu preporučenu dozu vitamina, minerala i folne kiseline. Osim toga odličan je izvor antioksidansa, posebno polifenola koji dovodi do poboljšanja krvnog tlaka, boljeg probavnog sustava (zbog količine vlakana suho voće ima blago laksativno svojstvo) i smanjenja rizika od mnogih bolesti.
Suho voće prava je riznica minerala: kalija, magnezija, kalcija, cinka i željeza, te vitamina A, B i C. Među vitaminima B kompleksa izdvajaju se vitamin B1, B2, B3 i B6.
No, postoje i neke iznimke kao što je vitamin C i A koji se značajno gube u postupku sušenja.
Vrijednost suhog voća prije svega se ogleda u bogatstvu minerala kalija i magnezija. Uz to, suho voće je odličan izvor prirodnog šećera, vitamina i enzima. Razine minerala, kalcija i željeza veće su u suhom voću nego svježem stoga se suho voće smatra bitnim u prehrani djece i odraslih.
Po svojoj hranjivosti posebno se ističu: grožđice, marelice, suhe šljive i datulje.
Grožđice, suhe šljive i smokve sadrže bakar koji je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu krvnog pigmenta (hemoglobina). Savjetuje se osobama koje pate od umora i slabokrvnosti.