nedjelja, 4. prosinca 2016.

o nedostatku b12

Inekcije vitamina B12 su nekada (50tih) bile toliko popularne, da je bilo uobičajeno odlaziti kod lekara na „tretman” da bi se poboljšao nivo energije. U međuvremenu je ovaj običaj izgubio na popularnosti, ali nedavno je tema B12 ponovo ugledala svetlost dana zbog brojne literature napisane da se ukaže na probleme koje manjak ovog vitamina može izazvati. Navodno, veliki deo stanovništva ima manjak ovog vitamina, a simptomi nedostatka su malaksalost, depresija, loša koncentracija, da ne govorim o nekim ozbiljnijim posledicama. Problem je što se ovaj vitamin uglavnom nalazi u iznutricama, a ljudi sve manje jedu ovakvu hranu. Ja sam jedno vreme uzimala B12 (male bočice čija sadržina se popije, kupila u apoteci) u sred jedne krize koju sam imala, i kad sam pročitala da B12 može biti uzrok. Pošto je vama izmeren nivo ovog vitamina u krvi, znači nema sumnje da vam nedostaje, ja bih lično poslušala savet vašeg lekara, pogotovo ako imate simptome. U svom istraživanju našla sam da su inekcije efektivnije od tableta, sad sam već zaboravila zbog čega. Posle tretmana prekontrolišite nivo, takođe i par meseci kad prestanete da uzimate ovaj vitamin, pa pratite kako se razvija situacija.

Ovo je veoma važno pitanje i odgovor na njega može da pomogne i drugima. Vitamin B12 je specifican vitamin iz vise razloga. Njegov nedostatak se desava iz dva razloga. Jedan je nedovoljan unos hranom. Pored toga, za njegovo unsenje iz digestivnog trakta u krv je neophodan jedan faktor koji se nalazi u sluznici zeludca. Desi se da pojedinci imaju nedostatak tog faktora i da ma koliko se vitamina unosilo hranom ili tabletama on ne stize do celija. Zato vam je doktor prepisao injekcije da bude siguran da će stici gde treba.
moguće je da probate da uzimate vitamin u tabletama mesec dva pa da prokontrolisete nivo ponovo i ako se podigao mozete nastaviti tablete. Ako ne onda su neophodne injekcije. Mozete i da razmislite šta vam je komfornije (i jeftinije), da uzimate svakodnevno tablete ili da jedanput mesecno primite injekciju.

Druga važna stvar je da je vitamin B12 od najveceg značaja za funkcionisanje nervnog sistema, krvnih zrnaca kao i mnogih drugih tkiva u organizmu. Njegov nedostatak ostavlja ozbiljne i permanentne posledice na ceo organizam. Zato treba reagovati brzo i efikasno.

*iskustvo sa jednog foruma