subota, 17. prosinca 2016.

brokula

BROKULA - namirnica za duži život

Brokula sigurno nije omiljeno dječje jelo, a i kod mnogih odraslih na prilično je lošem glasu. No, ako se pravilno skuva, brokula ima izvrstan ukus. U novije vrijeme naučnici su otkrili da je i vrlo zdrava. Navodno, 100 grama brokule dnevno smanjuje rizik oboljevanja od raka.

No, još mnogo toga treba znati o ovom nevjerovatnom povrću. Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego narandža, pa jača odbrambenu sposobnost organizma.

Osobito je dobro uključiti brokulu u ishranu tokom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Ta hranjiva materija je važna u prvih 12 sedmica trudnoće jer sprečava nastanak nepravilnosti neuralne cijevi kod beba (na primer nastanak spine bifide ili rascijepa kičme).

Brokula je takođe puna kalcijuma i magnezijuma neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu. Ona sadrži beta-karoten (biljni oblik vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.

U novijim istraživanjima naučnici su sok dobiven od brokule dodavali ćelijama raka, nakon čega je 95 % oboljelih ćelija odumrlo. Brokule su na vrhu top-liste zelenog povrća koje podtiče apoptozu (proces uništavanja zloćudnih ćelija). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne hemijske materije koje joj daju prepoznatljiv ukus i mogu postaknuti samouništenje ćelija koje bi se mogle pretvoriti u stanice raka.

Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora na zloćudno promjenjenim ćelijama dojke. Kod žene koje jedu velike količine folne kiseline manja je i vjerovatnost pojave raka materice ili pluća.

Ovo povrće olakšava probavu. Jedan jedini obrok brokule sadrži 3,6 miligrama vlakana, a ona su vrlo važna za dobru probavu. Pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma hroma, deset puta više nego bilo koja druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače iznosi 25 mikrograma. Hrom pomaže pri regulisanju šećera u krvi, pa ako imate dijabetes tipa II nije na odmet uključiti brokulu u ishranu. Uz to potiče i spolnu želju. Selen u brokuli potiče libido i plodnost.

Kuvanje može uništiti neke od hranjivih materija u brokuli. Da biste ih sačuvali, jedite brokulu sirovu ili tek kratko kuhanu na pari. Prelijte je s malo maslinovog ulja (exatra djevičanskog), bijelog luka i limuna. Kuhana brokula treba biti meka, ali ne gnjecava. Jedite i lišće i peteljke, a ne samo cvjetiće. Voda u kojoj ste kuvali brokulu sadrži mnogo vitamina i hranjivih minerala. Iskoristite je za pripremu umaka ili supe, ili je pomješajte sa sokom od paradaiza i začinima u zdrav napitak.

Kad kupujete brokulu, birajte glavice s jakim peteljkama i čvrstim cvjetićima. Izbjegavajte one s bljedim i žutim cvjetićima jer su prestare pa im manjka ukusa i hranjivih minerala!