BROKULA - namirnica za duži život
Brokula sigurno nije omiljeno dječje jelo, a i kod mnogih odraslih na
prilično je lošem glasu. No, ako se pravilno skuva, brokula ima izvrstan
ukus. U novije vrijeme naučnici su otkrili da je i vrlo zdrava.
Navodno, 100 grama brokule dnevno smanjuje rizik oboljevanja od raka.
No, još mnogo toga treba znati o ovom nevjerovatnom povrću. Budući da sadrži velike količine
antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje
ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave
različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C
nego narandža, pa jača odbrambenu sposobnost organizma.
Osobito je dobro uključiti brokulu u ishranu tokom trudnoće, jer sadrži
dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Ta hranjiva materija je važna
u prvih 12 sedmica trudnoće jer sprečava nastanak nepravilnosti
neuralne cijevi kod beba (na primer nastanak spine bifide ili rascijepa
kičme).
Brokula je takođe puna kalcijuma i magnezijuma
neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno
za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu
spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i
njene prednosti za ljepotu. Ona sadrži beta-karoten (biljni oblik
vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.
U
novijim istraživanjima naučnici su sok dobiven od brokule dodavali
ćelijama raka, nakon čega je 95 % oboljelih ćelija odumrlo. Brokule su
na vrhu top-liste zelenog povrća koje podtiče apoptozu (proces
uništavanja zloćudnih ćelija). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu
sulforani, prirodne biljne hemijske materije koje joj daju prepoznatljiv
ukus i mogu postaknuti samouništenje ćelija koje bi se mogle pretvoriti
u stanice raka.
Redovno uzimanje brokule smatra se posebno
korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih
hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju
metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora
na zloćudno promjenjenim ćelijama dojke. Kod žene koje jedu velike
količine folne kiseline manja je i vjerovatnost pojave raka materice ili
pluća.
Ovo povrće olakšava probavu. Jedan jedini obrok
brokule sadrži 3,6 miligrama vlakana, a ona su vrlo važna za dobru
probavu. Pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140
grama brokule sadrži 22 mikrograma hroma, deset puta više nego bilo koja
druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače
iznosi 25 mikrograma. Hrom pomaže pri regulisanju šećera u krvi, pa ako
imate dijabetes tipa II nije na odmet uključiti brokulu u ishranu. Uz to
potiče i spolnu želju. Selen u brokuli potiče libido i plodnost.
Kuvanje može uništiti neke od hranjivih materija u brokuli. Da biste ih
sačuvali, jedite brokulu sirovu ili tek kratko kuhanu na pari. Prelijte
je s malo maslinovog ulja (exatra djevičanskog), bijelog luka i limuna.
Kuhana brokula treba biti meka, ali ne gnjecava. Jedite i lišće i
peteljke, a ne samo cvjetiće. Voda u kojoj ste kuvali brokulu sadrži
mnogo vitamina i hranjivih minerala. Iskoristite je za pripremu umaka
ili supe, ili je pomješajte sa sokom od paradaiza i začinima u zdrav
napitak.
Kad kupujete brokulu, birajte glavice s jakim
peteljkama i čvrstim cvjetićima. Izbjegavajte one s bljedim i žutim
cvjetićima jer su prestare pa im manjka ukusa i hranjivih minerala!