subota, 17. prosinca 2016.

detoksikacija organizma

Detoksikacijom izbacite otrove iz organizma

Detoksikacija:
Visegodisnje nakupljanje toksina u organizmu izazvano prvenstveno kao posljedica lose i neadekvatne ishrane kao i drugih losih zivotnih navika ima za posljedicu: pad imuniteta, nedostatak energije, pospanost, hronicni umor, a moze da izazove i mnoge od hronicnih bolesti.
Kroz hranu mi unosimo energetske i gradivne materije u tijelo. Ukoliko dugo vremena unosimo toksičnu hranu, naši organi za prečišćavanje, jetra i bubrezi, neće biti u stanju da eliminišu svu količinu prispjelih toksina. Ta loša hrana će se ugraditi u naše tijelo, kroz gomilanje višaka u masne naslage sala i ugradnju u tijelo, na nivou tkiva, kroz promjenu ćelijske strukture. Nekada te promjene u tkivima dovode do degenreacija gena, mutacija gena i pojave kancera. Otuda i veza izmedju loše i neizbalansirane ishrane i povećane stope kancera u svijetu.
Detoksikacijom organizma postize se regeneracija i revitalizacija ljudskog organizma kao i jacanje imunog sistema. Njome se vrsi i ozdravljenje i od najtezih nezdravih stanja kao sto su: kancer, kardiovaskularni problem i mnoge druge bolesti koje su bolesti danasnjice. Detoksikacijom vrsimo otklanjanje uzroka nastanka nezdravog stanja umjesto da neuspjesno pokusavamo rijesiti posljedicu.

Preporučuje se da se detoksikacija mora obaviti minimalno dva puta godišnje kako biste ojačali imunitet. Čišćenje je prvenstveno namijenjeno bubrezima, jetri i crijevima jer ti organi nakupljaju ostatke toksina. Postoji nekoliko načina kojima se provodi detoksikacija.

Prvi način je post. Post koriste sve religije svijeta, smatrajući kako se njime čisti tijelo, ali i duh. Posti se najčešće samo vodom, ali možete koristiti i svježe pripravljene sokove kako bi nadomjestili hranjive tvari i vitamine. Uz navedene možete koristiti i čajeve koji se preporučaju osobama koje pate od nekih bolesti. Post se preporučuje 1-3 dana, nemojte pretjerivati jer možete naštetiti organizmu.

Osim posta, možete se odlučiti i na "detox dijetu". Preporučuje se da se dan prije početka ove dijete posti, samo sa vodom i čajem. Dijeta se sastoji od uzimanja uglavnom sirovog voća i povrća. Piju se čajevi i razni sokovi pripravljeni od svježeg voća.
Kod pripremanja salata izbjegavajte teške začine poput bibera i soli, a začinite je maslinovim uljem i sokom od limuna. Osim voća i povrća dozvoljeno je jesti i žitarice poput prosa, ječma ili integralne riže.

Kod "detox dijete" nikako nemojte uzimati alkohol, kafu, tjesteninu, čokoladu, ulja, sireve, krompire i ostale teške namirnice.

Ako niste dovoljno spremni za odlazak na dijetu, tijelo možete osloboditi toksina na brz način odlaskom u saunu. Znojenje u sauni će potstaći otrove da izađu iz vašeg tijela, a vi ćete se nakon nje osjećati odlično.