subota, 17. prosinca 2016.

ljekovito bilje

Ljekovite biljke protiv depresije

Do nedavno su ljudi, kada im spomenete lijekove na bazi ljekovitog bilja, uglavnom zamišljali neku staricu kako od raznih trava kuha specijalan ljekoviti napitak protiv prehlade ili gripa ili spravlja neku mirišljavu ljekovitu mast kojom se smiruje i liječi uporni osip. Ne tako davno, mogli ste da vidite i drevnog vrača kako pleše oko čarobnog napitka koji je pripremio od raznog lišća i korijenja iz džungle. Čak i danas, neki ljudi smatraju da liječenje ljekovitim biljem spada striktno u domen nju-ejdž gurua.

Porast upotrebe dodataka ishrani i ljekovitog bilja

40% Amerikanaca koristi dodatke ishrani.
Upotreba se povećala za 380% u poslednjih nekoliko godina
Na njih se potroši 1,5 milijarda dolara godišnje
Predviđa se da će se u budućnosti njihova prodaja povećavati za 15% godišnje
Upotreba ljekovitog bilja u terapeutske svrhe povećala se za 400% u periodu od sedam godina

U proteklih pedeset godina, savremeni farmaceutski proizvodi su gotovo iskorijenili upotrebu ljekovitih biljaka, ali je u posljednjih deset godina liječenje ljekovitim biljem ponovo postalo izuzetno popularno.
Taj trend se ponovo pojavio 70-tih i 80-tih godina 20. vijeka nakon čega je, u periodu između 1990. i 1997. godine, došlo do vrtoglavog povećanja upotrebe ljekovitog bilja u medicinske svrhe za čitavih 380%.
U toku tog kratkog vremenskog perioda, upotreba ljekovitog bilja u terapijske svrhe u širokoj populaciji popela se sa 2,5 na 12,1%.

Ljekovite biljke koje mogu popraviti raspoloženje

Matičnjak (matočina)
Pleva ovsa
Kamilica
Valerijana
Bratić
Kava-kava (nije kafa)
Boražina
Kantarion
SAMe
5-HTP
Ulje jagorčevine
Lavanda
Ginko biloba
Plavi sporiš

Kada je u pitanju liječenje depresije, za mnoge ljekovite biljke rečeno je da “popravljaju raspoloženje”. Ni za jednu nije potreban ljekarski recept. Nekoliko njih navedeno je u tabeli 2. Neke od ovih ljekovitih biljaka mogu ublažiti komplikacije ili uzročne faktore depresije kao što su zabrinutost, nesanica i slabljenje memorije. Zabrinjavajuća negativna strana svega toga je što nije izvršeno gotovo nijedno istraživanje koje bi potvrdilo blagotvorno dejstvo koje se pripisuje mnogim ljekovitim biljkama i preparatima koji se danas mogu kupiti čak i u samoposluzi. Nažalost, te tvrdnje o liječenju ljekovitim biljkama se zasnivaju uglavnom na dokazima tipa rekla-kazala umjesto na statističkim istraživanjima.