utorak, 27. prosinca 2016.

ne prejedajte se

Kako kontrolisati prejedanje za vrijeme praznika?

Vrijeme je praznika, a bogate trpeze već se pripremaju. Vrijeme praznika je vrijeme partija i porodičnih okupljanja. Naravno, praznicma u organizam unosima mnogo veće količine hrane i alkohola, nego obično. Pored tolikog izobilja, teško se suzdržati i ne unositi suvišne količine kalorija.

Nudimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći kako da ublažite unos viška ugljikohidrata za vrijeme praznika.

Razmislite prije jela

Prije nego počnete jesti, postavite sebi sljedeća pitanja:

Jesam li gladan/na?
Kako ću se osjećati nakon što pojedem suvišnu količinu hrane?
Da li će se ovo negativno odraziti na moje zdravlje?

Sigurni smo da ćete, i dok ne dobijete odgovore na ova pitanja, polako gubiti želju za hranom. Ne treba ni u čemu pretjerivati, pa tako ne treba pretjerivati sa jelom, bez obzira na bogatu trpezu pred vama.

Pravilno žvaćite hranu

Mnogi potcjenjuju značaj žvakanja hrane. Žvakanje pospješuje bolju probavu i donosi dodatno zadovoljstvo našim osjetilima. Ono što je bitno naglasiti jeste da pravilnim žvakanjem hrane dajemo našem mozgu više vremena da prepozna kada smo siti, i na taj način nam šalje signale da smo unijeli dovoljno hrane u organizam i da trebamo stati. Na taj način ćemo zaustaviti unošenje suvišne količine hrane u organizam. Naravno, ne trebamo ni naglašavati da unosite u organizam dovoljnu količinu vode.

Pripremite zdravu hranu

Većina nas, za praznike priprema hranu bogatu ugljikohidratima. Tu su najčešće kolači bogati šećerom i orasima, a slana jela pripremamo sa velikom količinom masti i mesa. Zašto za promjenu ne bismo pokušali ne slijediti primjer svojih baka i pripremiti zdraviju hranu? Pripremimo obroke bogate povrćem i kolačiće od svježeg voća. Na taj način, ne samo da ćemo sačuvati svoj organizam od suvišnih kalorija, već ćemo dati i primjer drugima. Ukoliko se, ipak, odlučite za trpezu bogatu mesom i ugljikohidratima, ne pretjerujte sa jelom i jedite umjereno. Vaš organizam će vam biti zahvalan poslije.

Naravno, bez obzira na savjete, teško se suzdržati od prejedanja za vrijeme praznika. Punim stolovima hrane i pića, teško je odoljeti. Ali, ako i za ove praznike planirate konzumirati veliku količinu hrane i pića, koji obiluju mastima i ugljikohidratima, onda se pobrinite da unesete u organizam dovoljno vode, pažljivo žvaćite hranu i ne trpajte u sebe hranu, bez ikakve kontrole. Praznici jesu vrijeme opuštanja i uživanja, ali imajte na umu da su praznici prolazni, a dodatne kile koje dobijete za vrijeme njih neće nestati same od sebe.