utorak, 13. prosinca 2016.

kalcij-um

Uvod

Kalcij je sigurno mineral kojemu je u povijesti bila učinjena najveća "nepravda". Jedan je od najvažnijih elemenata i prehrambenih tvari, no zapravo se gotovo uvijek smatrao isključivo materijalom za izgradnju i održavanje čvrstoće kostiju.
Kakvu je strašnu cijenu platilo čovječanstvo zato što nije znalo da je kalcij mnogo važniji, primjerice, za zdravo srce negoli za čvrste kosti.
Gotovo da ne postoji bolest koja nije na neki način povezana s kalcijem i obrnuto – ne možemo biti zdravi bez dovoljnih količina kalcija.
Zato morate znati važnost kalcija i kako djeluje te doznati prave podatke o njegovim vrstama. Bitno je znati da svi oblici kalcija nemaju isti učinak. Odvojite nešto vremena i pročitajte informacije koje vam prenosimo. Radi se o vašem zdravlju!

O kalciju

Sama činjenica da je u našem tijelu kalcija dva puta više nego bilo kojeg drugog minerala govori koliko je važan za naš život. Svima su nam, bez iznimke, tijekom života svaki dan potrebne dovoljne količine toga elementa.
Bez obzira na iznimnu važnost, samo rijetki uzimaju dovoljno kalcija. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da njegov trenutačni manjak nije bolan, a kao drugo da ga tijelo crpi iz kostiju te tako privremeno nadomješta taj mineral koji bismo trebali uzimati s hranom. Naše će tijelo učiniti sve kako bi normaliziralo koncentraciju kalcija, pa makar žrtvovalo vlastite kosti. Zbog toga većina laboratorijskih pretraga pokazuje normalnu koncentraciju kalcija u krvi,  iako ga nedostaje.
Povećan unos kalcija potreban je trudnicama i dojiljama, ženama i muškarcima u klimakteriju, osobama koje piju veće količine alkohola, kofeina i gaziranih sokova, onima koji uzimaju diuretike, hranu bogatu vlaknima, fosforom i oksalatima, u slučaju dijeta i masne hrane te izloženosti svakodnevnom stresu.
Mnogi su svjesni važnosti kalcija te redovitoj prehrani dodaju kalcijeve pripravke. Velika količina kalcijevih dodataka, pa čak i hrane bogate kalcijem, sadržava kalcij (i druge minerale) koji je našim stanicama stran te ga tijelo teško prihvaća. Zato je potrebno uzeti u obzir stupanj raspoloživosti kalcija u različitim preparatima.
Važno je odabrati prirodne proizvode visokog stupnja apsorpcije.
Jedan od takvih potpuno prirodnih proizvoda koje naše tijelo jako brzo i u velikoj mjeri apsorbira, svjetski je poznat i priznat koraljni kalcij. Ako želimo maksimalno iskoristiti sve što nam taj proizvod nudi moramo ga uzimati u prirodnom obliku (u prahu), bez ikakvih dodataka (vitamina, tehnoloških tvari koje se dodaju kod pakiranja u kapsulama i sl.)

Što je pH faktor kiselosti?

pH  (Potential hydrogen) mjera je za stupanj kiselosti (ili lužnatosti).
pH ima raspon od 0 do 14. Kod vrijednost 7,0 kažemo da je neutralan. Sve vrijednosti pH ispod 7,0 upućuju na veću kiselost (acidnost), a sve one iznad 7,0 na lužnatost (alkalnost).

Zašto je važan pH?

Nekoliko važnih podataka:

krv – 7,4
likvor – 7,4
sperma – 7,2 do 7,4
sok gušterače – 7,5 do 8,0
sadržaj žuči – 7,4 do 8,5
sadržaj crijeva – 7,3
majčino mlijeko – 7,0
vagina – 6,0
urin – 6,2
slina – 5,6
želučani sok – 2,0
(kravlje mlijeko je kiselo i ima pH 6,6)

Otkriće vrijedno Nobelove nagrade

Naše se tijelo protiv kiselosti brani na jedan način – crpi kalcij iz kostiju i uravnotežuje svoj pH. Zato kod većeg konzumiranja bjelančevina i nezdrave hrane (alkohola, kave) trebamo više kalcija. Mnogi su znanstvenici uvjereni da osteoporoza, čak i kod mladih ljudi, nastaje upravo zbog povećanog crpljenja kalcija iz kostiju zbog uravnoteženja pH.
Nedostatak kalcija uzrokuje kiselost organa te oni postaju anaerobni (bez kisika), što pak izaziva mnogobrojne bolesti –srca i žila, dijabetes, artritis, debljinu, rak i druge. Otto Warburg dobio je Nobelovu nagradu za otkriće da je rak anaeroban, tj. da nastaje tamo gdje nema dovoljno kisika.
U novoj švedskoj studiji istaknuti su sljedeći rezultati: žene koje su pet godina pile kiselu vodu s pH vrijednošću ispod 6,5 u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je pila vodu iznad pH 7, imale su dva puta više želučanih i crijevnih problema, proljeva i dermatoloških tegoba, ekcema, bolova, proširenih vena i slično.
Coral calcium ima bezbroj životno važnih funkcija u našem organizmu, no nijedna nije toliko važna kao postizanje ravnoteže pH. Više koraljnoga kalcija znači više kisika u organizmu, što pak osigurava više zdravlja (tjelesnog i intelektualnog), više energije, bolju imunost, usporeno starenje, dulji život i manje bolesti.

Dnevna doza kalcija

Stručnjaci se slažu da je dnevna doza kalcija od 800 do 1500 mg.
No, problem nastaje kod izračuna koliko uzetog kalcija organizam realno dobije. Ako uzmemo 1000 mg umjetnog kalcija, organizam će apsorbirati manji dio – u većini slučajeva 200 do 300 mg. Kalcija je u kravljem mlijeku zaista mnogo, ali se jako teško apsorbira. Kod prirodnih oblika kalcija, stupanj apsorpcije je znatno viši.
Zbog toga je pravo pitanje koliko kalcija zapravo organizam dobije, a ne koliko ga ima u pojedinom proizvodu.
Apsorpcija kalcija također ovisi o načinu života i prehrambenim navikama.
Potrebe za kalcijem su veće u razdoblju intenzivnog rasta, trudnoće i većih psihofizičkih napora.

Kalcij i krvni tlak

Prehrana djeteta prije rođenja ima velik utjecaj na njegovo zdravlje u odrasloj dobi. Osim važnog utjecaja na vitalnost općenito, prehrambene navike iznimno su važne za srce i žile.
Ekipa međunarodnih stručnjaka pod vodstvom dr. Belizana proučavala je utjecaj kalcija tijekom trudnoće na krvni tlak dojenčadi i djece. Ustanovljeno je da su djeca, čije su majke u trudnoći uzimale približno dva grama kalcija dnevno, imala u sedmoj godini niži sistolični krvni tlak od vršnjaka čije majke u tom razdoblju nisu uzimale kalcij. Spomenuta konstatacija pripada među važnije u nizu otkrića o utjecaju kalcija na tlak, jer mnogi ističu kako taj mineral snižava tlak.

Kalcij i kravlje mlijeko

Unatoč tomu što kravlje mlijeko sadržava četiri puta više kalcija od majčina, nije ni pouzdan ni dobar izvor kalcija za čovjeka. Čovjek je jedino živo biće koje se u svakodnevnoj prehrani koristi mlijekom i koje u odrasloj dobi konzumira hranu namijenjenu dojenčadi.
Zbog velike količine fosfora (5 puta ga je više nego u majčinu mlijeku) i visoke kiselosti (oko 6,0 pH) u usporedbi s majčinim mlijekom (ph 7,0), te zato što je kalcij vezan na teško probavljivu bjelančevinu caseus (mnogo odraslih ljudi ne može podnijeti kravlje mlijeko),  iskorišteni kalcij iz kravljeg mlijeka je zanemariv.
Ne obazirući se na mnogobrojne konstatacije koje upozoravaju na to da kravlje mlijeko nije dobar izvor kalcija za čovjeka, još uvijek se preporučuje.
Dovoljne količine kalcija možemo dobiti i bez kravljeg mlijeka – konzumiranjem hrane bogate mineralima, voća i povrća s kvalitetnim kalcijevim dodacima.
Zanimljivo je da u zemljama gdje je potrošnja mlijeka najveća, najveći je i postotak oboljelih od osteoporoze. Vrijedi i obrnuto – kod naroda koji se ne koriste kravljim mlijekom osteoporoze gotovo nema.

Koji kalcij kupiti?

Proizvodi koji sadržavaju koraljni kalcij u kapsulama također imaju mnogo tehnološkog balasta nužnoga u proizvodnji kapsula. Zbog toga valja biti oprezan i provjeriti koliko je doista pravog koraljnog kalcija u takvim kapsulama (često ga je manje od 50 posto).
U proizvodima koji sadržavaju rastopljeni kalcij mnogo je (tekućine) vode.
Zašto biste kupovali tehnološke (industrijske, umjetne, nekorisne) tvari ili vodu?

Koraljni kalcij

Koraljni kalcij je prirodni prah, jedinstven na svijetu, dobiven iz fosiliziranih (okamenjenih) koralja. Sadržava velike količine kalcija i drugih minerala u ioniziranom obliku koje tijelo brzo i lako apsorbira.
Mnogobrojni istraživači ustanovili su da stanovnici otoka Okinawe dožive visoku starost, da su iznadprosječno puni energije, rijetko obolijevaju od teških bolesti i da njihova djeca imaju bolje rezultate u školi od svojih kolega iz drugih područja.  Nakon dugogodišnjih istraživanja znanstvenici su se složili da je uzrok za dug i zdrav život povezan s konzumacijom koraljne vode. Otok Okinawa je, naime, nastao od koralja koji su milijunima godina upijali najkorisnije tvari i energiju oceana. Kada kiši koralji se ispiru i nastaje voda bogata mineralima koju nazivamo „mlijekom oceana“.
Koralji oblikuju svoju ljušturu od organskih minerala iz mora, najviše kalcija, magnezija, sumpora, silicija i još od oko 70 vrsta minerala.
Naše stanice, zbog kristalnog oblika, lako upijaju koraljni kalcij, a s njim i sve hranjive tvari iz svakodnevne hrane.
Koraljni kalcij je potpuno prirodan proizvod, bez konzervansa, boja, šećera i aroma. Nema nuspojava i neželjenih učinaka.

Koraljni kalcij možemo dati životinjama, odnosno biljkama.

Napomena: Pod imenom „koraljni kalcij“ često se skrivaju proizvodi koji osim koraljnog kalcija sadržavaju još mnogo nepotrebnih i umjetnih primjesa. U želji da privuku kupce neki proizvođači prodaju koraljni kalcij u različitim oblicima – u kapsulama,  tabletama i kao tekućinu, drugi mu dodaju vitamine ili minerale. Jedini izvorni koraljni kalcij, onaj koji koriste domaćini i poznavatelji diljem svijeta, jest koraljni kalcij u prahu koji dodajemo hrani.