Što je mlijeko?
Mlijeko je namirnica koja se koristi u jako kratkom razdoblju života
kada nakon rođenja mlado još ne može uzimati drugu hranu. Zato je
dojenje jedini prirodni način uzimanja mlijeka. Čim je moguće mladunčad
svih životinjskih vrsta prestaje se hraniti mlijekom i konzumira hranu
primjerenu njihovim potrebama.
Čovjek je jedini sisavac koji krši to osnovno prirodno pravilo. Osim
toga, odrastanjem gubi sposobnost probavljanja mlijeka i, kao što mnogi
tvrde, tako uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Zato je mlijeko
hrana isključivo za mladunčad životinja, ništa više i ništa manje.
Hranjenje djece kravljim mlijekom potencijalno je životno opasno
Ne znam kako ćete reagirati na činjenicu da kravlje mlijeko utječe na
smrtnost dojenčadi i djece, no moja je dužnost da vas na to upozorim. U
komparacijskom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno više od 20 tisuća
dojenčadi (dio djece je bio hranjen majčinim mlijekom, a dio iz bočice s
kravljim mlijekom) istaknuto je da je među tim drugima smrtnost bila
veća za 56 posto negoli kod dojenčadi hranjene majčinim mlijekom.
Također je njihov općenit stupanj oboljelosti bio udvostručen u odnosu
prema djeci hranjenoj majčinim mlijekom (izvor: Cousens, CE 346).
Kravlje mlijeko je za telad
Kravlje mlijeko hrana je za mlado iste vrste, tj. za tele, a humano
mlijeko je za dojenče ljudske vrste. U usporedbi s kravljim mlijekom,
majčino mlijeko ljudske vrste sadržava više lecitina, što je vrlo važno
za razvoj mozga i u njemu je samo polovica vrijednosti koloidnog kalcija
(organski oblik), dok je kalcij u kravljem mlijeku vezan za kazeinske
bjelančevine koje ljudi ne mogu probaviti zato što već u dobi od 2,5 do 3
godine čovječji organizam više ne proizvodi enzim potreban za njegov
metabolizam. Kemijski sastav majčina mlijeka jako se razlikuje od
kravljega i tu je uzrok svim problemima. Tele se razvija i raste vrlo
brzo, a dijete znatno sporije, mozak mu je razvijeniji i veći. U
kravljem mlijeku nema vlakana, sadržava jako malo željeza, nijacina,
linolske kiseline i vitamina C, te ima manjak fosfora i taurina. U
kravljem mlijeku je 300 posto više kazeinskih bjelančevina za opskrbu
bjelančevinastih molekula za izgradnju koštane strukture koja će nositi
teško tijelo teleta. Naime, tele udvostruči svoju masu sedam dana nakon
rođenja, a dijete tek u sedmom mjesecu. Problem je u tome što ljudi ne
mogu probaviti kravlje mlijeko jer njihov organizam od „odvajanja“ ne
proizvodi dva važna enzima za razgradnju mlijeka, a to su rinil za
razgradnju bjelančevina i laktoza za razgradnju laktoze, tj. mliječnog
šećera.
Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su uzrok srčanih udara
Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da su mlijeko i mliječni
proizvodi glavni uzroci srčanih udara, kapi i ateroskleroze.
Homogenizirano mlijeko još je gore, štetnije od pasteriziranog, jer su
masnoće razbijene na sitne mikroskopske dijelove koji omogućuju faktoru
ksantin oksidazi (CO) da kroz stijenku crijeva uđe u krv gdje intenzivno
masti arterije, što je, naravno, uzrok za visoki krvni tlak. Dr. med.
Kurt Oster i dr. med. Ross iz Connecticuta u SAD-u, zagovaraju rezultate
istraživanja prema kojem su pijenje i hranjenje homogeniziranim
mlijekom nesigurniji od pušenja te zahtijevaju da se na mlijeko stavi
natpis jednak onom na kutiji cigareta: „To je igra sa smrću“. Finska je
među državama s najvećom potrošnjom mlijeka i mliječnih proizvoda te je u
toj državi najviše smrti povezano s bolestima srca i žila (izvor:
Health science, Community Spirit Magazine, 1985.).
Ostale bolesti uzrokovane mlijekom i mliječnim proizvodima
Kravlje mlijeko glavni je uzrok alergija kod djece i odraslih. Uzrokuje
kolike, tj. grčeve, kolitis, prehlade, sinusitis, zatvor, respiratorne
bolesti povezane s astmom, upaljeno grlo ili grlo puno rana. Mlijeko i
mliječni proizvodi hrana su koja u tijelu stvara najviše sluzi, a u siru
je njezina koncentracije još veća. Ljudi koji piju mlijeko i jednu
mliječne proizvode (mlijeko, vrhnje, sireve svih vrsta, kremaste namaze,
jogurt, kefir, sladoled, maslac, bivolji maslac....) uvijek su puni
sluzi – šmrkavi su, prehlađeni te djelomice ili podosta zatvoreni kad je
riječ o stolici. To je razlog zašto su djeca hranjena mlijekom i
mliječnim proizvodima neprestance prehlađena. Vrlo teško probavljiva
dominantna bjelančevina kazein uzrok je sluzi koja u tijelu stvara
histamine, poticatelje sluzi i opstipacije. Ta sluz puni pluća, te
otežava ili čak onemogućuje disanje.
Činjenica je da je čak 80 posto bjelančevina u mlijeku kazein - iznimno
otporno ljepilo, inače osnova za jedno od najsnažnijih vodootpornih
ljepila, ono kojim se lijepe pločice u kupaonici, čak i kuhinjsko te
drugo pokućstvo - začepit će i vas!
Mlijeko i mliječni povezani i su s nastankom osteoporoze, raka,
artritisa, dijabetesa i bubrežnih kamenaca te uzrokuju manjak željeza i
kalcija.
( Alois Kolar)