utorak, 13. prosinca 2016.

mlijeko?!

Što je mlijeko?

Mlijeko je namirnica koja se koristi u jako kratkom razdoblju života kada nakon rođenja mlado još ne može uzimati drugu hranu. Zato je dojenje jedini prirodni način uzimanja mlijeka. Čim je moguće mladunčad svih životinjskih vrsta prestaje se hraniti mlijekom i konzumira hranu primjerenu njihovim potrebama.
Čovjek je jedini sisavac koji krši to osnovno prirodno pravilo. Osim toga, odrastanjem gubi sposobnost probavljanja mlijeka i, kao što mnogi tvrde, tako uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Zato je mlijeko hrana isključivo za mladunčad životinja, ništa više i ništa manje.

Hranjenje djece kravljim mlijekom potencijalno je životno opasno

Ne znam kako ćete reagirati na činjenicu da kravlje mlijeko utječe na smrtnost dojenčadi i djece, no moja je dužnost da vas na to upozorim. U komparacijskom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno više od 20 tisuća dojenčadi  (dio djece je bio hranjen majčinim mlijekom, a dio iz bočice s kravljim mlijekom) istaknuto je da je među tim drugima smrtnost bila veća za 56 posto negoli kod dojenčadi hranjene  majčinim mlijekom. Također je njihov općenit stupanj oboljelosti bio udvostručen u odnosu prema djeci  hranjenoj majčinim mlijekom (izvor: Cousens, CE 346).

Kravlje mlijeko je za telad 

Kravlje mlijeko hrana je za mlado iste vrste, tj. za tele, a humano mlijeko je za dojenče ljudske vrste. U usporedbi s kravljim mlijekom, majčino mlijeko ljudske vrste sadržava više lecitina, što je vrlo važno za razvoj mozga i u njemu je samo polovica vrijednosti koloidnog kalcija (organski oblik), dok je kalcij u kravljem mlijeku vezan za kazeinske bjelančevine koje ljudi ne mogu probaviti zato što već u dobi od 2,5 do 3 godine čovječji organizam više ne proizvodi enzim potreban za njegov metabolizam. Kemijski sastav majčina mlijeka jako se razlikuje od kravljega i tu je uzrok svim problemima. Tele se razvija i raste vrlo brzo, a dijete znatno sporije, mozak mu je razvijeniji i  veći. U kravljem mlijeku nema vlakana, sadržava jako malo željeza, nijacina, linolske kiseline i vitamina C, te ima manjak fosfora i taurina. U kravljem mlijeku je 300 posto više kazeinskih bjelančevina za opskrbu bjelančevinastih molekula za izgradnju koštane strukture koja će nositi teško tijelo teleta. Naime, tele udvostruči svoju masu sedam dana nakon rođenja, a dijete tek u sedmom mjesecu. Problem je u tome što ljudi ne mogu probaviti kravlje mlijeko jer njihov organizam od „odvajanja“ ne proizvodi dva važna enzima za razgradnju mlijeka, a to su rinil za razgradnju bjelančevina i laktoza za razgradnju laktoze, tj. mliječnog šećera.

Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su uzrok srčanih udara

Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da su mlijeko i mliječni proizvodi glavni uzroci srčanih udara, kapi i ateroskleroze. Homogenizirano mlijeko još je gore, štetnije od pasteriziranog, jer su masnoće razbijene na sitne mikroskopske dijelove koji omogućuju faktoru ksantin oksidazi (CO) da kroz stijenku crijeva uđe u krv gdje intenzivno masti arterije, što je, naravno, uzrok za visoki krvni tlak. Dr. med. Kurt Oster i dr. med. Ross iz Connecticuta u SAD-u, zagovaraju rezultate istraživanja prema kojem su pijenje i hranjenje homogeniziranim mlijekom nesigurniji od pušenja te zahtijevaju da se na mlijeko stavi natpis jednak onom na kutiji cigareta: „To je igra sa smrću“. Finska je među državama s najvećom potrošnjom mlijeka i mliječnih proizvoda te je u toj državi najviše smrti povezano s bolestima srca i žila (izvor: Health science, Community Spirit Magazine, 1985.).

Ostale bolesti uzrokovane mlijekom i mliječnim proizvodima

Kravlje mlijeko glavni je uzrok alergija kod djece i odraslih. Uzrokuje kolike, tj. grčeve, kolitis, prehlade, sinusitis, zatvor, respiratorne bolesti povezane s astmom, upaljeno grlo ili grlo puno rana. Mlijeko i mliječni proizvodi hrana su koja u tijelu stvara najviše sluzi, a u siru je njezina koncentracije još veća. Ljudi koji piju mlijeko i jednu mliječne proizvode (mlijeko, vrhnje, sireve svih vrsta, kremaste namaze, jogurt, kefir, sladoled, maslac, bivolji maslac....) uvijek su puni sluzi – šmrkavi su, prehlađeni te djelomice ili podosta zatvoreni kad je riječ o stolici. To je razlog zašto su djeca hranjena mlijekom i mliječnim proizvodima neprestance prehlađena. Vrlo teško probavljiva dominantna bjelančevina kazein uzrok je sluzi koja u tijelu stvara histamine, poticatelje sluzi i opstipacije. Ta sluz puni pluća, te otežava ili čak onemogućuje disanje.

Činjenica je da je čak 80 posto bjelančevina u mlijeku kazein - iznimno otporno ljepilo, inače osnova za jedno od najsnažnijih vodootpornih ljepila, ono kojim se lijepe pločice u kupaonici, čak i kuhinjsko te drugo pokućstvo - začepit će i vas!

Mlijeko i mliječni povezani i su s nastankom osteoporoze, raka, artritisa, dijabetesa i bubrežnih kamenaca te uzrokuju manjak željeza i kalcija.

( Alois Kolar)