Nedostaci vegetarijanstva
Iako nam meso daje proteine potrebne za razvoj tjelesnih tkiva, posebno mišića, namirnicama poput graška, orašastih plodova, graha, slanutka ili mahuna od soje možete unijeti dovoljnu količinu proteina u svoj organizam.
No neke su studije pokazale da vegetarijanci, usprkos dovoljnoj količini svih zdravih sastojaka potrebnih za normalan razvoj organizma, češće posjećuju liječnike i obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje koje su proveli znanstvenici na Medicinskom sveučilištu u Grazu u Austriji, a čiji su rezultati objavljeni 2014. vegetarijanstvo su povezali s lošom prehranom i lošom stranom života zbog čega ova skupina ima 50 posto veći rizik od srčanog udara i karcinoma. Ujedno se vjeruje da vegetarijanci češće obolijevaju i od tjeskobe i depresije.
Nenad Bratković, magistar nutricionizma, kaže da je kod vegetarijanske prehrane izuzetno važno voditi računa o tome kako se prehrana balansira, i da se vodi računa o nutritivnoj gustoći obroka, ne samo o energetskom unosu; važno je unijeti dovoljnu količinu kritičnih mikronutrijenata naročito vitamina B12, onda i željeza te dugolančanih masnih kiselina omega-3 i esencijalnih aminokiselina dovoljnim unosom namirnica poput mahunarki, žitarica i orašastih plodova. Ako se to zanemari, može doći do nutritivnih deficita u organizmu, pa čak i po zdravlju opasnih situacija.
'Kod veganstva – striktnog vegetarijanstva bitno je da se nadoknadi nedostatak esencijalnog vitamina B12 (suplementacijom ili konzumacijom funkcionalnih prehrambenih proizvoda obogaćenih ovim vitaminom), nadalje, konzumacijom izvora Omege 3 masnih kiselina kroz ulja ili sjemenke koje ga sadrže (sjemenke chia, orasi, lan). Pesco-semivegetarijanci mogu nadoknaditi Omega 3 kiseline iz ribljeg ulja naročito ako jedu plavu masnu ribu, dok vegani mogu suplementirati DHA omegu-3 iz sintetiziranih, odnosno ekstrahiranih oblika (izvor algi). Jednako tako su bitni izvori željeza i cinka. S druge strane, vegetarijanci imaju puno bolji probavni sustav, puno bolji pro i prebiotički karakter prehrane, smanjenu mogućnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji su vegetarijanci imaju bolje regulirani krvni tlak i smanjenu razinu masnoća (kolesterola), ali i pojava karcinoma je znatno manja. No upravo je kronični deficit vitamina B12 mogući uzročnik potencijalnih kardiovaskularnih bolesti ili simptoma kod nekih ispitanika zbog stanja koji se naziva homocistinurija', smatra Bratković.