utorak, 27. rujna 2016.

nedostaci biljne ishrane

Nedostaci vegetarijanstva

Iako nam meso daje proteine potrebne za razvoj tjelesnih tkiva, posebno mišića, namirnicama poput graška, orašastih plodova, graha, slanutka ili mahuna od soje možete unijeti dovoljnu količinu proteina u svoj organizam.

No neke su studije pokazale da vegetarijanci, usprkos dovoljnoj količini svih zdravih sastojaka potrebnih za normalan razvoj organizma, češće posjećuju liječnike i obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje koje su proveli znanstvenici na Medicinskom sveučilištu u Grazu u Austriji, a čiji su rezultati objavljeni 2014. vegetarijanstvo su povezali s lošom prehranom i lošom stranom života zbog čega ova skupina ima 50 posto veći rizik od srčanog udara i karcinoma. Ujedno se vjeruje da vegetarijanci češće obolijevaju i od tjeskobe i depresije.

Nenad Bratković, magistar nutricionizma, kaže da je kod vegetarijanske prehrane izuzetno važno voditi računa o tome kako se prehrana balansira, i da se vodi računa o nutritivnoj gustoći obroka, ne samo o energetskom unosu; važno je unijeti dovoljnu količinu kritičnih mikronutrijenata naročito vitamina B12, onda i željeza te dugolančanih masnih kiselina omega-3 i esencijalnih aminokiselina dovoljnim unosom namirnica poput mahunarki, žitarica i orašastih plodova. Ako se to zanemari, može doći do nutritivnih deficita u organizmu, pa čak i po zdravlju opasnih situacija.

'Kod veganstva – striktnog vegetarijanstva bitno je da se nadoknadi nedostatak esencijalnog vitamina B12 (suplementacijom ili konzumacijom funkcionalnih prehrambenih proizvoda obogaćenih ovim vitaminom), nadalje, konzumacijom izvora Omege 3 masnih kiselina kroz ulja ili sjemenke koje ga sadrže (sjemenke chia, orasi, lan). Pesco-semivegetarijanci mogu nadoknaditi Omega 3 kiseline iz ribljeg ulja naročito ako jedu plavu masnu ribu, dok vegani mogu suplementirati DHA omegu-3 iz sintetiziranih, odnosno ekstrahiranih oblika (izvor algi). Jednako tako su bitni izvori željeza i cinka. S druge strane, vegetarijanci imaju puno bolji probavni sustav, puno bolji pro i prebiotički karakter prehrane, smanjenu mogućnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi koji su vegetarijanci imaju bolje regulirani krvni tlak i smanjenu razinu masnoća (kolesterola), ali i pojava karcinoma je znatno manja. No upravo je kronični deficit vitamina B12 mogući uzročnik potencijalnih kardiovaskularnih bolesti ili simptoma kod nekih ispitanika zbog stanja koji se naziva homocistinurija', smatra Bratković.