subota, 15. listopada 2016.

folna kiselina (b9)

Folna kiselina je vrsta vitamina B, poznata i kao B9 vitamin, a naziv je dobila po latinskoj reči list ili folium jer se, između ostalog, nalazi i u zelenom lisnatom povrću. Unos voća i povrća je ključan za zadovoljenje potreba za folnom kiselinom a kuvanje i prženje do neke mere uništava ovaj vitamin u namirnicama.
Najbolji prirodni izvori folne kiseline su: spanać, zelena salata, sočivo, pasulj, žumance, suncokretove semenke isl. Uzimanje tableta ima više efekta nego unos prirodnih izvora, što nikako ne važi za sve vitamine već je vitamin B9 izuzetak.
Uloga folne kiseline je veoma velika: ona učestvuje u stvaranju DNK i RNK lanaca tj. genetskog materijala svake ćelije, pa njen nedostatak najviše utiče na stvaranje novih ćelija i obnavljanje tkiva. Pritom, najugroženija su ona tkiva koja se često obnavljaju, kao što su crvena krvna zrnca pa usled nedostatka prvo nastaje anemija.
Od ostalih simptoma mogu se pojaviti i pukotine u uglovima usana (poznate kao žvale), slabost i depresija, poremećaj sna, plodnosti i mnogi drugi.

Kome se sve preporučuje uzimanje tableta folne kiseline?

Uzimanje tableta folne kiseline se preporučuje pre svega trudnim ženama kao i onima koje planiraju trudnoću, pošto tada telo svakodnevno stvara veliki broj novih ćelija čiji genetski materijal mora biti neoštećen. U tom slučaju nedostatak može izazvati ozbiljna oštećenja ploda (spina bifida - poremećaj razvoja kičmene moždine) a osim toga pokazano je da folna kiselina sprečava i pojavu pobačaja i prevremenog porođaja usled pucanja posteljice. Ipak, velike količine mogu biti štetne i ne sme se preterivati.
Drugo, istraživanja su pokazala da dovoljan unos folne kiseline pomaže dejstvo antidepresivnih lekova, kao i da folna kiselina, sama utiče na popravljanje raspoloženja depresivnih osoba. Iz tih razloga se unos folne kiseline preporučuje i pacijentima koji pate od depresije ili uzimaju antidepresive.

Takođe, alkohol je faktor koji povećava potrebu za folnom kiselinom: jednim delom zato što se alkoholičari nepravilno hrane i ne unose voće i povrće a osim toga i zato što alkohol utiče na izbacivanje odnosno izmokravanje svih vitamina koji su rastvroljivi u vodi, što znači B kompleksa i vitamina C. Zato se osobama koje često unose alkohol preporučuje da unose B kompleks vitamina redovno, koji sadrži i vitamin B9 odnosno folnu kiselinu. Vitamin B9 je snižen i kod žena koje dugo koriste kontraceptivne tablete (oralnu kontracepciju), pa ove žene nikako ne bi smele ostati trudne odmah nakon prestanka uzimanja kontraceptiva bez uzimanja tableta folne kiseline.
Treba nešto reći i o povezanosti folne kiseline i maligniteta. Suprotno nekim predrasudama, unos folne kiseline u većoj meri nego što je potrebno ne smanjuje verovatnoću za nastanak tumora. S druge strane, treba reći i da uzimanje tableta kod osoba koje su već obolele ne samo da ne utiče na oporavak i ozdravljenje, već naprotiv može i ubrzati razvoj tumorskog tkiva.
Osobe koje pate od maligniteta često koriste lek metotreksat i imaju neželjena dejstva. Metotreksat je lek koji deluje tako što sprečava aktivaciju folne kiseline u organizmu i time blokira stvaranje genetskog materijala, čime usporava rast i razmnožavanje malignih ćelija ali i obnovu zdravih tkiva. Ukoliko bi uzimali folnu kiselinu pacijenti bi zapravo samo anulirali dejstvo leka i pospešili rast tumora a vitamin ne bi stigao do zdravih tkiva. Njima se zato preporučuje uzimanje sličnog jedinjenja, folinske kiseline, koju u ovom slučaju koriste samo zdrava tkiva a ne obolela.
Preterano uzimanje tableta folne kiseline može izazvati probleme sa snom ili uzrokovati napad kod epileptičara. Interesantno je i to da promet vitamina B9 u telu povezan sa vitaminom B12. Tako na primer, u slučaju da nedostaje vitamin B12 a osoba unosi dovoljno vitamina B9, koncentracija vitamina B9 u krvi će biti visoka ili dovoljna, ali je ćelije neće koristiti jer njen ulazak u ćelije zavisi od vitamina B12.