ponedjeljak, 17. listopada 2016.

više o paradaizu

Više o PARADAIZU

Paradaiz ili rajčica (Solanum lycopersicum) jedna je od glavnih namirnica mediteranske prehrane. Crveno boja koja rajčici daje prepoznatljivu boju dozrelog ploda potječe od LIKOPENA, biljnog pigmenta, poznatog antioksidansa iz velike skupine karotenoida.
Smatra se da rajčica potječe iz Meksika, a da su je u Europu donijeli Španjolski osvajači početkom 16. stoljeća.

Danas u svijetu postoji oko 3000 sjemenskih sorti rajčice koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom. One mogu biti okrugle i duguljaste, crvene i jarko žute, male ili velike.
Rajčica dozrijeva na suncu i intenzivna crvena boja štiti ju od agresivnog dijela sunčevog svjetla, sprječavajući da plodovi «izgore».
Ovaj pigment se ne uništava kuhanjem i ima afinitet prema masnoći (lipofilan). Stoga njegova antioksidativna vrijednost ostaje očuvana i u prerađenim proizvodima od rajčice u kombinaciji sa uljem(kečap, umaci od rajčice), ali i u juhama te varivima kojima je dodat pire od rajčice.
To drugim riječima znači da ga možemo koristiti tijekom cijele godine. Druga važna značajka je da nije termo labilan, pa se kuhanjem ne uništava.

Ljekovitost rajčice je višestruko potvrđena i savjetuje se kod:
1.bolesti prostate(antioksidativno djelovanje likopena)
2.pomaže u snižavanju kolesterola i triglicerida (bogatstvo kalija)
3.pomaže izlučivanje želudačnih i crijevnih sokova)
4. povoljno utječe na prirodni obrambeni sustav tijela(imunitet)
5.ima povoljan učinak na cirkulaciju i reguliranje tlaka ( svježi plod i sok bez začina i soli)
6. učinkovita je i pomaže kod upalnih bolesti kože i živčanog sustava(sadrži vitamin B1, provitamin A, a svježa i C vitamin),

Za one kojima okus rajčice ne odgovara, likopen mogu naći i u drugim plodovima , a najviše u ga ima u plodovima kao što su : lubenica, crveni grejp, marelice, papaja.
Zbog svih blagodati koje dobivamo konzumiranjem sirove rajčice ili njezinom pripremom na razne načine ona je sastavni dio mnogih jela i sastavni dio mnogih kuhinja diljem svijeta.