Dobro jutro...
počnimo sa toplom limunadom bez šećera!
LIMUN ŠTITI OD BOLESTI I BAKTERIJA!
U porodici južnog voća limun (Citrus medica) se najviše koristi i
najpopularniji je. Ima 57 % hranljivih sastojaka, čak 40 je u kori, dok
semenke sadrže oko 3 %. Osim toga, ima 8 % limunske i drugih organskih
kiselina, oko 3 % šećera i obilje vitamina, najviše C. Sadrži
kalcijumove i kalijumove soli, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar.
Vitamin C i selen povećavaju odbrambenu moć organizma i usporavaju starenje, a vitamini B grupe 'hrane' nervni sistem.
Limun se od davnina koristi i kao lek. Veoma je delotvorno sredstvo kod
krvarenja otvorenih rana i čišćenja zagnojenih. Na Siciliji se koristio
kao sredstvo za dezinfekciju pijaće vode, jer je ostrvo imalo problem
sa snabdevanjem pitkom vodom. Njegovu antibakterijsku moć potvrdila je i
savremena nauka.
Danas se i zvanično limun smatra namirnicom
sa najviše antioksidansa, zahvaljujući limunskoj kiselini koja u
organizmu neutrališe toksične materije, olakšava varenje, ubrzava
razgradnju masti i poboljšava iskorišćavanje hranljivih sastojaka.
Delotvoran je i u lečenju angine, viška želudačne kiseline, lošeg
varenja, bolesti žuči, groznice, oboljenja usne duplje, promrzlina,
ujeda insekata, opekotina, ali i kod slabe cirkulacije, prehlade, gripa,
glavobolje, malaksalosti...
Čaša soka od limuna ujutru pre
doručka je odličan način da se sačuva zdravlje i popravi raspoloženje,
ako ustanete na 'krivu nogu' i trebalo bi ga cediti neposredno pre
korišćenja, jer je sok osetljiv na vazduh i svetlost, brzo gubi
vitamine. Kora limuna je takođe vrlo ukusna i lekovita, ne bi je trebalo
odbaciti jer je prepuna flavonoida, koji daju elastičnost kapilarima i
olakšavaju razmenu kiseonika u organizmu.
Prilikom kupovine
trebalo bi birati plodove svetložute boje, koji u ruci deluju teško u
odnosu na svoju veličinu, dok mekani limun sa pegama i mrljama na kori
nije preporučljiv.