petak, 21. listopada 2016.

mačke liječe

Dobre vesti za sve ljubitelje mačaka – vaš ljubimac vas leči, ali bukvalno!

Budući da su se u našim medijima pojavile tvrdnje da mačke uzrokuju mentalne bolesti, rešili smo da stanemo u odbranu naših malih krznenih prijatelja, koji mnogima od nas, nesumnjivo, donose mnogo radosti.

Naime, radi se o parazitu “toxoplasma gondii”, koji bi mogao da bude jedan od okidača mentalnih poremećaja, pa čak i šizofrenije. Međutim, ova teorija je nova i kotroverzna, pa je treba uzeti s rezervom.

Koliko je pomenuti parazit opasan ostaje da se vidi u rezultatima nekih budućih istraživanja, ami ćemo se ovde baviti drugim istraživanjima koja su dokazala da su mačke, definitivno, čuvari našeg zdravlja.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti, otkrilo je da ljudi koji imaju mačke takođe imaju i manji rizik od srčanog udara. Posle 10 godina istraživanja pokazalo se da vlasnici mačaka imaju 30 odsto manji rizik od infarkta u poređenju s ljudima koji ne drže ove životinje.

Smanjenje rizika od infarkta za 30 odsto nije šala i zaista imamo na čemu da zahvalimo našim ljubimcima. Naime, vlasnici mačaka imaju manji krvni pritisak, manji nivo stresa i manji broj otkucaja srca od onih koji ne drže mačke.