ponedjeljak, 17. listopada 2016.

više o paprici

Više o PAPRICI

Pradomovina paprike je tropska Amerika, određenije – Meksiko i Guatemala. Sjemenke jedne vrste paprike pronađene su u grobovima starih Peruanaca, što je dokaz o postojanju toga povrća još od (pra)davnine.
Za prijenos paprike iz Amerike u Europu zaslužan je Kristofor Kolumbo. Naime, 1494. godine dr. Chanca, liječnik iz Sevilje, koji je pratio Kolumba na njegovom dugom putovanju do Amerike, prvi je (nakon povratka u Španjolsku) opisao plodove paprike – tadašnjim Europljanima nepoznate biljke. Međutim, trebalo je proći čak čitavo jedno stoljeće da paprika prijeđe put od ukrasne biljke do korisnog povrća i pojavi se na stolovima Europljana kao dio ukusne i korisne hrane.
Nakon ukrašavanja vrtova ili kao dekoracija stolova, paprika je konačno postala ono što i zaslužuje – visokovrijedna namirnica. Paprika je prvorazredno ljekovito povrće.
Smatra se da plodovi paprike, zbog svojih antioksidanata i djelotovnih tvari, produžuje život. Svjetleće zelene, crvene ili žute paprike obožavaju tropske krajeve i vlažno-toplu klimu, jer njihovo podrijetlo je iz srednje i južne Amerike. U međuvremenu njihov uzgoj raširio se na područje Sredozemlja te sjevernu Arfiku i Aziju.
Danas je poznato oko 200 različitih vrsta paprike koje možemo razlikovati po obliku (okrugla, stožasta, duguljasta) i prema boji (zelena, žuta, narančasta).
U našim krajevima paprika daje plodove jedanput godišnje, a u tropskim krajevima više puta tijekom godine, s obzirom na drugačije klimatske uvjete.
Opis
Kad bi smo se pitali koji je najbogatiji izvor vitamina c, odgovor bis e sam nemetnuo – vitamin C! No, prevarili bismo se.
Tradicionalno slaveljene izvore vitamina C u agrumima, paprika dvostruko nadmašuje te «drži korak» sa bogatimm bobicama borovnice.
Količina C vitamina u paprici ovisi o sorti te podneblju u kojem se uzgaja. No bez obzira količina vitamina C u njima varira od 40 do čak 400 mg.
Kod nas u našim domaćim sortama prosječna količina vitamina C iznosi oko 110 mg.
Energetska vrijednost paprike je niska (od 30 – 45 kcal) što ovisi o sortama (nešto niža kalorijska vrijednost je u mesnatim zelenim paprikama) također je botaga vitaminima (C, B, E i A) i mineralima (kalij, fosfor, željezo i cink) koji su sadržani u njenom mesnatom dijelu.
Pored svih svojih nutritivnih vrijednosti, papriku ipak svrstavamo u namirnicu najviše cijenjenu zbog svog bogatstva vitaminom C iako ne treba zanemariti i ostale njene nutritivne vrijednosti.
Naime, našim je stanicama vitamin C potreban cijeli dan za brojne kemijske metaboličke procese. Vitamin C je aktivna tvar koja izuzetno snaži imunitet, te je važan za djelovanje naših žlijezda. Paprikom (npr. 1 plodom) akumuliramo dostatnu količinu vitamina C kojeg bi inače uzeli s više namirnica odjednom!
Međutim, paprika ima još jednu osobinu, a to je da kiseljenjem ili dubokim zamrzavanjem u hladnjaku njena hranjjiva vrijednost se ne mijenja, a količina vitamina C gotovo je ista kao i u svježoj.