subota, 15. listopada 2016.

hrana i starenje

Sprječavanje i usporavanje starenja kože uz pomoć odgovarajuće hrane

Lijepa i neoštećena koža je oduvijek bila sinonim ljudske ljepote i zdravlja. Mnogi ljudi troše bogatstvo na skupe preparate za kožu ili posjećuju liječnike dermatologe kako bi popravili stanje svoje kože ili kako bi izliječili raznorazne kožne boljke. Različite fizičke neuravnoteženosti se najčešće manifestiraju svakakvim poremećajima na koži, uključujući i svrbež, lišajeve, psorijaze i druge kožne probleme.

Problemi na koži i vraćanje njene ljepote se ne mogu uvijek riješiti s tretmanima liječenja ili uz pomoć kozmetike. Najčešći je slučaj da ljudska pohlepa i želja za zaradom imaju najvećeg utjecaja u industriji njege i liječenja kože. Mnogi proizvodi koji navodno štite i zalječuju kožu sadrže štetne čak i opasne sastojke. Najčešći kozmetički preparati štite vanjski sloj kože, stvarajući privid sjajne i neoštećene kože – no liječenje i očuvanje ovog organa iziskuje puno više od „šminke“ na površini.

Balansirajte tijelo kako biste postigli zdravlje kože

Koža nije samo obična zaštitna barijera našeg tijela, ona umnogome doprinosi aktivnom detoksu i hormonalnoj uravnoteženosti. Zdravlje kože je često kompromitirano problemima sa štitnom žlijezdom, hormonalnim fluktuacijama, negativnim učincima lijekova, stresom ili nezdravom prehranom. Promjene u stilu života su primarni korak u osiguravanju zdravlja kože, no u isto vrijeme bi trebali provjeriti hormone i napraviti sistematski pregled kako bi osigurali da eventualni kožni problemi nisu manifestacija kakvog unutrašnjeg poremećaja.

Određena prehrana stvara upale

Natural news je godinama pokazivao na učinke i vrste zdrave prehrane, naročito na hranu bogatu antioksidansima ali sa jako malo; otrova, šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Sva zdrava hrana usporava i poništava efekte starenja kože. Ekspert za dermatologiju i očuvanje kože, dr. Nicholas Perricone autor knjige  “Ageless Face, Ageless Mind” je u zaključku istog djela napisao kako određena hrana stvara upale i uzrokuje zadržavanje vode u tijelu što može stvarati efekte ubrzanog starenja, pretilost i zdravstvene probleme. On preporučuje reduciranje unošenja: zasićenih masnih kiselina – masti (laurinska, miristinska i palmitinska kao i transmasne kiseline), šećere i visoko glikemijske ugljikohidrate.

Koju hranu izbjegavati, a koju koristiti za zdravu i lijepu kožu?

KONZUMIRAJTE: Vodu, riblja ulja (Omege 3) iz sardina i lososa, jedite; avokado, bobičasto voće, agrume, sjemenke, zeleno povrće (ako ne patite od reumatoidnog artritisa), umjereno pijte crveno vino, pijte zeleni čaj i čaj od rooibosa, jedite puno đumbira, cimeta, indijskog šafrana i karija, i obične jogurte i vodene kefire s puno probiotika.

IZBJEGAVAJTE ILI MAKSIMALNO OGRANIČITE UNOS: Industrijski procesuiranu i obrađenu hranu, šećere, žitarice, konzervanse i sve umjetno konzervirane proizvode, trans masne kiseline, mliječne proizvode, prekomjernu upotrebu soli i prekomjernu konzumaciju alkohola.