srijeda, 12. listopada 2016.

prava hrana

Supernamirnice za hranu kao lijek

Od samog početka svog postojanja čovječanstvo koristi hranu kao lijek. Po svom hemijskom sastavu, superhrana ne liči na obične namirnice. Odlikuje je veliki sadržaj proteina, vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, antioksidanata, nezasićenih masnih kiselina i drugih korisnih sastojaka, a usto mala kalorijska vrednost. Spisak bolesti i tegoba od kojih ove namirnice mogu pomoći mogao bi zauzeti pola ovog članka. Uglavnom, koristeći ovu superhranu postat ćete jači, izdržljiviji i zdraviji.
Osnovni princip u izboru superhrane je da uvijek morate da izaberete cijele, poželjno organske proizvode i također da ih pravilno pripremite da bi se osiguralo da vrijedne hranljive materije ne budu uništene. Svaka superhrana treba da bude „prava“ neprerađena hrana, tako da čips i druge slične proizvode nećete naći u ovoj kategoriji.

LOSOS – HRANA ZA MOZAK, ZGLOBOVE I SRCE
Losos je jedna od najboljih vrsta superhrane jer sadrži omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje srca i krvni pritisak. Oni su također od suštinskog značaja za zdravlje nervnog sistema i fleksibilnost zglobova.
Istraživanja su pokazala da se omega-3 masne kiseline iz lososa najbolje apsorbiraju u odnosu na druge ribe bogate sa omega-3 kao što su jetra bakalara... Ostali izvori omega-3 su jaja, orasi i laneno sjeme.

ЈOGURT – ZA ZGLOBOVE, ZUBE, SRCE I MRŠAVLJENJE
Jogurt ili kefir (ili bilo koji drugi kiselomliječni proizvod) još je jedan primjer superhrane. Oni sadrže mnogo kalcijuma koji je neophodan za naše zdravlje i kondiciju. Kalcijum čuva naše kosti fleksibilnim i jakim, štiti naše srce i pomaže da zadržimo optimalnu težinu.
Preporučuju se cijeli mliječni proizvodi (sa većim procentom masnoće) za bolju apsorpciju kalcijuma. Mliječni proizvodi sa niskim sadržajem masnoća sadrže dobru količinu kalcijuma, ali se on praktično ne apsorbira. Dakle, kad god možete (pod pretpostavkom da niste netolerantni na laktozu), izaberite punomasne mliječne proizvode.

ОRASI – ZA MOZAK, МRŠAVLJENJE, METABOLIZAM I SRCE
Orasi sadrže veliku količinu mnogih neophodnih minerala, proteina i masnih kiselina. Oni su odlična alternative za zdravu užinu.

ОVAS ILI DRUGE ŽITARICE – SNIŽAVA HOLESTEROL I NIVO ŠEĆERA, POBOLJŠAVA METABOLIZAM
Jedite jedan tanjir ovsene kaše svakodnevno i nećete nikad imati nikakve probleme sa srcem. Ovas pripada grupi složenih ugljenih hidrata, što znači da se veoma sporo vari. Jedna ploča ovsene kaše hrani naš sistem satima, kontinuirano snabdjeva našu krv s malom količinom šećera, pa suzbija naš apetit. Integralne žitarice su odlične za kontrolu težine, smanjuju holesterol i šećer u krvi!

PARADAJZ – VLAKNA I VITAMINI
Paradajz je popularno i veoma ukusno povrće (mada neki tvrde da je paradajz voće ili čak bobičasto voće). Ima mnogo vitamina C, vitamina A i vlakana. Paradajz uklanja toksine iz vašeg digestivnog sistema i čak može spriječiti karcinom!

ZELENO POVRĆE – ZA KALCIJUM, VLAKNA, VITAMINE I MINERALE
Zeleno lisnato povrće je na vrhu liste najboljih namirnica superhrane jer sadrži mnogo vitamina, minerala i obično ima malo kalorija. Ono je idealno za upravljanje težinom i korisno u smanjenju rizika od karcinoma i bolesti srca.

BOBIČASTO VOĆE – АNTIOKSIDANSI, POBOLJŠAVAJU IZGLED KOŽE I JAČAJU IMUNI SISTEM
Bobice su prepune antioksidanasa i fitoflavonoida. Bogate su kalijumom i vitaminom C, što ih čini jednom od najboljih superhrana. Mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i karcinoma, a također djeluju antiupalno. U izboru bobica treba zapamtiti da u principu što više boja, više antioksidanata.

MAHUNARKE – VLAKNA I PROTEINI
Mahunarke su dokazano glavni igrači u borbi protiv kancera. Osim toga, one su bogate proteinima, korisne za osobe sa dijabetesom i velika su pomoć kod povišenog holesterola.

ZELENI ČAJ – АNTIOKSIDANT, UBRZAVA METABOLIZAM, SNIŽAVA HOLESTEROL
Zeleni čaj sadrži ECGC, snažan antioksidans koji može poboljšati vaše zdravlje. Istraživači u Španiji i Velikoj Britaniji su takođe utvrdili da ECGC može inhibirati rast ćelija raka.

ĆURKA – PROTEINI ZA TONUS MIŠIĆA I MRŠAVLJENJE
Zašto ćurka? Jer porcija od svega 5-unci posnog ćurećeg mesa obezbjeđuje gotovo polovinu preporučene dnevne doze folne kiseline. Ćurka je također puna vitamina B, B1, B6, cinka i kalijuma. Ove hranljive materije snižavaju nivo holesterola u krvi, štite od karcinoma, urođenih defekata i bolesti srca, pomoć su kod nervnih funkcija i rasta, jačaju imuni sistem, reguliraju krvni pritisak, pomažu u procesu liječenja.
Uvijek treba izabrati što čistije meso, po mogućnosti organsko, da biste se osigurali da ne unosite hormone ili antibiotike sa hranom.

Superhrana je samo jedan moderan izraz da biste zapamtili da samo prirodni proizvodi mogu imati koristi za vaše zdravlje, da vam mogu pomoći da izgubite težinu i ostanete u dobroj formi. Dakle, sada možete izabrati bilo koju od vaših omiljenih zdravih namirnica da kreirate sopstveni plan na bazi nabrojanih supernamirnica!