Zašto je doručak važan?
Na prvom mestu, doručak je važan jer predstavlja unos potrebne količine
energije bez kojih organizam ne bi mogao da funkcioniše i izađe na kraj
sa obavezama tokom dana.
Nedovoljan ili neadekvatan doručak,
može biti uzrok brojnih neprijatnosti, koje je veoma lako izbeći i
sprečiti na samo jedan način, obezbeđivanjem i konzumiranjem kvalitetnog
doručka.
Tokom noći, vaše telo
prolazi kroz vremenski interval u kome ne dobija izvor sastojaka koji
su mu potrebni za normalnu funkciju, a rezerve takvih sastojaka koje već
ima u sebi, ono i kada spava troši.
Upravo to predstavlja
jedan od razloga zašto je važan doručak. Dakle, doručkom trebalo bi da
nadoknadite izvor materija koje je telo potrošilo i sagorelo tokom noći.
Pored toga, kvalitetan jutarnji obrok, odnosno doručak, treba da
pripremi i obezbedi nove zalihe materija koje će vaše telo trošiti i
sagorevati do sledećeg obroka, bilo da je to užina ili ručak.
Koje namirnice doručak treba da sadrži?
Doručak bi trebalo da sadrži namirnice koje raspolažu materijama kakve
su dovoljan izvor ugljenih hidrata, ali i proteina, minerala i vitamina
za vaše telo.
Što bolji izbor namirnica za svoj doručak napravite, to će i dan pred vama biti lakši, a vaš organizam zdraviji i otporniji.
Dakle, praktikujte da za doručak konzumirate mešavinu namirnica koje su
dovoljan izvor i ugljenih hidrata i proteina i minerala i vitamina.
Kako bi ste to postigli, preporuka je da konzumirate recimo integralni
hleb sa jajima i čašom jogurta ili kriškom sira. Drugi predlog je
integralno pecivo sa kiselim mlekom ili salatom od svežeg povrća.
Takođe, možete doručkovati i musli sa mlekom ili jogurtom ili prepečeni
hleb sa nekim laganim namazom i čašom soka od ceđene pomorandze.