subota, 22. listopada 2016.

važnost doručka

Zašto je doručak važan?

Na prvom mestu, doručak je važan jer predstavlja unos potrebne količine energije bez kojih organizam ne bi mogao da funkcioniše i izađe na kraj sa obavezama tokom dana.

Nedovoljan ili neadekvatan doručak, može biti uzrok brojnih neprijatnosti, koje je veoma lako izbeći i sprečiti na samo jedan način, obezbeđivanjem i konzumiranjem kvalitetnog doručka.

Tokom noći, vaše telo prolazi kroz vremenski interval u kome ne dobija izvor sastojaka koji su mu potrebni za normalnu funkciju, a rezerve takvih sastojaka koje već ima u sebi, ono i kada spava troši.

Upravo to predstavlja jedan od razloga zašto je važan doručak. Dakle, doručkom trebalo bi da nadoknadite izvor materija koje je telo potrošilo i sagorelo tokom noći.

Pored toga, kvalitetan jutarnji obrok, odnosno doručak, treba da pripremi i obezbedi nove zalihe materija koje će vaše telo trošiti i sagorevati do sledećeg obroka, bilo da je to užina ili ručak.

Koje namirnice doručak treba da sadrži?

Doručak bi trebalo da sadrži namirnice koje raspolažu materijama kakve su dovoljan izvor ugljenih hidrata, ali i proteina, minerala i vitamina za vaše telo.

Što bolji izbor namirnica za svoj doručak napravite, to će i dan pred vama biti lakši, a vaš organizam zdraviji i otporniji.
Dakle, praktikujte da za doručak konzumirate mešavinu namirnica koje su dovoljan izvor i ugljenih hidrata i proteina i minerala i vitamina.

Kako bi ste to postigli, preporuka je da konzumirate recimo integralni hleb sa jajima i čašom jogurta ili kriškom sira. Drugi predlog je integralno pecivo sa kiselim mlekom ili salatom od svežeg povrća. Takođe, možete doručkovati i musli sa mlekom ili jogurtom ili prepečeni hleb sa nekim laganim namazom i čašom soka od ceđene pomorandze.