nedjelja, 16. listopada 2016.

nedostatak b12

B12 - Čudotvorni crveni vitamin

Trnjenje šaka i stopala, nesvestica, gastritis, povišen holesterol, osećaj umora i depresija - glavni su simptomi nedostatka vitamina B12 u organizmu.
Vitamin B12 poznat i kao "crveni vitamin" ili ciljanokobalamin, jedno od najznačajnijih jedinjenja koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zajedno sa folnom kiselinom učestvuje u mnogim procesima u ljudskom organizmu kao što su sinteze DNK, sinteza i regeneracija crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Osim toga, B12 povećava apetit kod dece i pomaže njihov rast i razvoj, održava dobro stanje nervnog sistema i poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Danas veliki broj ljudi, pogotovo mladih, drži razne dijete koje isključuju unos mesa u organizam, što se odnosi i na vegeterijanski način ishrane. Prirodni izvori ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla. Tako se dobija grupa sa velikim faktorom rizika za deficijenciju vitamina B12, a to sa sobom povlači i niz drugih problema i oboljenja.

Posledice nedostatka vitamina B12

Nedostatak "crvenog vitamina", dovodi do anemije, ali mnogo pre manifestacije tog oboljenja mogu se javiti simptomi neuroloških i psihičkih poremećaja kao što su ataksija (trnjenje u šakama i stopalima), mišićna slabost, problemi sa vidom, demencija, psihoze i promene raspoloženja.

Period od nastanka avitominoze, do pojave prvih simptoma može da traje od jedne do pet godina, u zavisnosti od uzrasta i trenutnog zdravstvenog stanja. Naučnici smatraju da se ovi simptomi mogu javiti čak i ako je nivo vitamina B12 samo malo ispod normalne vrendosti.

B12 se teško resorbje kroz želudac, pogotovo u odsustvu intrinzičkog faktora (IF), supstance koja služi kao "prenosnik" i neophodna je za resorpciju vitamina B12. Odsustvom IF, izostaje i resopricja vitamina B12 i dolazi do takozvane perniciozne anemije. Simptomi su bledilo, slabost i hronični umor.

Naučnici su utvrdili da nedostatak vitamina B12 može biti uzročnik i težih bolesti koje dovode i do invaliditeta. Takođe. kod pacijenata sa malignim tumorima, pre svega dojke i pluća, ustanovljen je veoma nizak nivo vitamina B12. Poznato je da B12 pomaže obnovu radijacijom ili oksidacijom oštećenje DNK, prema tome ima ulogu i u zaštiti kancera.

Prirodni izvori vitamina B12

Najbolji izvori bogati vitaminom B12 su pre svega džigerica, bubrezi, govedina i svinjetina. Ako ne jedete meso, ovog vitamina ima i u jajima i mlečnim proizvodima. Takođe, možete koristiti i lingvalete sa sintetisanim vitaminom B12. Doktori već rutinski daju i vitamniske injekcije ovog vitamina, ali to bi trebalo da predupredite uzimanjem vitamina B u tabletama. Na tržištu već postoji veliki broj proizvoda kojima se tu uspešnoo postiže - "Richlife" neuro b12 complex kojim se ovaj problem efikasno rešava.