četvrtak, 13. listopada 2016.

mediteranska piramida

Još od polovice prošloga stoljeća znanstvenici veličaju mediteransku prehranu zbog povoljnog učinka na zdravlje i dugovječnost čovjeka. Tijekom proteklih šezdeset godina brojne su studije mediteranski način života i prehrane povezale s manjim rizikom od brojnih bolesti. Ovaj način prehrane preporučuje se dijabetičarima, oboljelima od bolesti srca i krvnih žila, kod kroničnih upalnih bolesti, za trudnice i dojilje i svima koji žele imati više šanse da dožive duboku starost.

Osim što je zdrava, mediteranska prehrana je i ukusna, a u sveukupnom učinku na zdravlje ulogu dokazano ima i dnevni odmor svojstven mediteranskim običajima. Mnoge ozbiljne znanstvene studije ukazale su da životni stil i poznata „siesta“ predstavljaju važnu komponentu koja pridonosi blagotvornim učincima mediteranskog načina života na zdravlje. Nažalost, novija istraživanja pokazuju kako mediteranska prehrana sve više nestaje s prostora mediterana i stoga se pokreću brojne edukativne inicijative, koje ponekad paradoksalno stižu iz SAD-a, kako bi se popularizirao ovakav način prehrane.

Najvažnija promjena u piramidi tradicionalne Mediteranske prehrane je grupiranje sve hrane biljnog podrijetla (voće, povrće, žitarice, orašasto voće, mahunarke, sjemenke, masline i maslinovo ulje). Ovakav grafički prikaz naglašava važnost prehrane s obiljem voća i povrća za zdravlje.
Dodatna novina su začinsko bilje i trave, koji su uvršteni u piramidu zbog okusa, ali i zbog zdravlja. Začini su i važan element nacionalnog identiteta različitih Mediteranskih kuhinja.
Piramida potiče i konzumiranje ribe i plodova mora (barem dva puta tjedno). Naravno, tu je i crveno vino, voda kao glavni izvor tekućine i redovna tjelesna aktivnost.

PIRAMIDA:
Vino - umjereno
Voda
Meso i slatkiši - rijetko
Perad i jaja - umjerene porcije, svaka dva dana ili tjedno
Sir i jogurt - umjerene porcije, dnevno do tjedno
Riba i plodovi mora - često, barem dva puta tjedno
Voće, povrće, žitarice (najviše cjelovite), maslinovo ulje, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, začini i začinsko bilje - temeljiti svaki obrok na ovoj skupini
Budite tjelesno aktivni, uživajte u obrocima s drugima