subota, 15. listopada 2016.

zanimljive kombinacije

Stručnjaci svakodnevno upozoravaju na nepravilno kombiniranje hrane, osobito zbog toga što u današnje vrijeme postoji mnogo dijeta i načina prehrane koji nisu dobri za zdravlje.

Paprike su prave vitaminske bombe, ribe nas opskrbljuju zdravim mastima, a zeleni čaj pomaže u mršavljenju i mnogim zdravstvenim problemima. Gotovo svatko zna koje su namirnice zdrave i korisne za organizam, ali ih mnogi pogrešno kombiniraju. Neke kombinacije hrane su vrlo loše za probavu, te ih treba posebno izbjegavati.

Predstavljamo vam kombinacije hrane s kojima ćete učiniti dobru stvar za svoje zdravlje.

Kukuruz i grah – kombinacija za izgradnju mišića
Grah je odličan izvor biljnih proteina. Zajedno sa proteinima kukuruza ima još bolju kvalitetu jer kukuruz sadrži aminokiseline koje nedostaju grahu.
Savjet: Kombinaciju kukuruza i graha možete pripremiti u vegetarijanskom čiliju s grahom.

Odrezak i špinat – za bolji rast stanica
Folna kiselina iz špinata potiče rast novih stanica koje tijelo apsorbira samo u kombinaciji s vitaminom B12-kojeg možemo naći u mesu.

Zeleni čaj i limun – uklanja slobodne radikale
Zeleni čaj sadrži vrijedne antioksidanse i katehine. Oni štite od raka i srčanih bolesti, te bolesti krvnih žila. Uz dodatak vitamina C koje možemo dobiti iz citrusa, tijelo apsorbira pet puta više katehina.
Savjet: U zeleni čaj dodajte malo soka od limuna!

Jogurt i jabuka – aktiviraju crijeva
Jogurt sadrži bakterije mliječne kiseline koje uništavaju neželjene klice u crijevima. Pektini u jabukama brzo izbacuju štetne tvari iz crijeva i na taj način uspješno čiste crijeva.
Savjet: Jogurt i jabuku je najbolje konzumirati u kombinacija s mueslima.

Rajčica i brokula – kombinacija protiv raka
Brokula sadrži sulforafan, tvar koja inhibira stanice raka. Rajčica i njezin crveni pigment likopen jačaju ovaj efekt. Istraživanja na životinjama su pokazala da ova kombinacija smanjuje rast tumora za oko 50%.
Savjet: Brokulu i rajčice kombinirajte u umak za tjesteninu.

Kiseli kupus i kim – sprječava zatvor
Kiseli kupus sadrži mnogo balastnih tvari koje sprječavaju zatvor. Ulje kima koje se uglavnom sastoji od karvona, pojačava ovaj učinak.

Mango i bademi – jača imunitet
Mango sadrži puno vitamina C, a bademi vitamina E. Njihova kombinacija je odlična za naš imunološki sustav, što je važno za regeneraciju stanica.

Nepravilno kombiniranje hrane
Nepravilno kombiniranje hrane, kao spajanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku, uzrokuje slabu probavu, nadutost, nadimanje, žgaravicu i pospanost. Pokušajte za ručak ili večeru kombinirati proteine i povrće ili ugljikohidrate i povrće.

Primjer proteina i povrća:
- Riba i blitva
- Pileća prsa i salata

Primjer ugljikohidrata i povrća:
- Varivo sa krumpirima
- Povrtni rižoto