srijeda, 19. listopada 2016.

protiv ovisnosti

Bilo da želite da se borite protiv svoje proždrljivosti ili jednostavno pokušavate da smršate, trebalo bi da budete u stanju da kontrolišete želju za hranom. Pročitajte koji su najbolji načini da to i uradite...

Napravite diverziju

Eksperti za hranu tvrde da želja za određenom vrstom hrane generalno traje deset minuta. Kada tih deset minuta prođe, želja počinje da se smanjuje. Napravite diverziju koja će vam pomoći da ne razmišljate o hrani neko vreme. Slušajte muziku, pričajte telefonom, čitajte knjigu, gledajte televiziju, prošetajte ili spavajte. Radite bilo šta što će vam skrenuti misli hrane. Iskoristite činjenicu da te želje ne traju dugo.

Jedite namirnice različitih ukusa

Prevaziđite žudnju tako što ćete jesti hranu skroz drugačijeg ukusa od one za kojom žudite. Na primer, ako vam se jede čokolada, popijte čašu limunade. Ukoliko vam se jede brza hrana, pojedite nešto slatko. Ako ne možete da ocenite šta vam se jede, držite se neutralnih namirnica kao što je voće ili orah.

Nemojte da držite omiljenu hranu u frižideru

Lako ćete svaki put popustiti želji ukoliko vam je omiljena hrana na dohvat ruke. Prekinite da gomilate omiljenu hranu u frižider i na taj način nećete moći da dođete u iskušenje. Činjenica da morate da uložite određeni napor kako biste otišli u prodavnicu po ono šta vam se jede će se pokazati kao moćan faktor odvraćanja.

Ne dozvolite da postanete gladni

Istraživanja su pokazala da je želja za hranom uobičajena kod ljudi koji praktikuju da duže vreme ništa ne jedu. Da biste se izborili sa željama, vodte računa da vam je stomak pun i da jedete male obroke na svakih par sati. Logično je da će želja za hranom biti manja ukoliko vam je stomak pun.

Ponekad možete da pokleknete

Vaše poslednje sredstvo u borbi protiv žudnje za hranom jeste da nekada pokleknete, ali u kontrolisanoj meri. Iako ovo zvuči kontradiktorno, istina je da preterana kontrola žudnje može samo da je poveća. Ukoliko ste određeno vreme odolevali nekoj namirnici, možete da pokleknete i pojedete je.