subota, 15. listopada 2016.

10 pravila

10 pravila zdrave ishrane

Za održavanje dobrog zdravlja, najbolje je početi s zdravim načinom prehrane. Zdrava dijeta je ono što mnoge ljude zanima kada žele izgubiti suvišne kilograme. Jednostavnost je najbolja smjernica za provođenje zdrave dijete, koja zapravo nije dijeta već pravilan i zdrav način prehrane. Ovih 10 jednostavnih pravila zdrave prehrane pomoći će vam da se što lakše počnete zdravo hraniti, i to ne samo na određeno vrijeme već za cijeli život.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Najvažnije pravilo, kada počinjete jesti zdravo, je izbjegavanje prerađene hrane. Najbolje je odabrati nerafiniranu hranu te svježe i neprerađene namirnice. Na primjer, izaberite smeđu rižu umjesto bijele, voće umjesto sokova i brašno od cjelovitog zrna umjesto bijelog brašna.

Jedite voće i povrće

Pobrinite se da voće i povrće zauzima velik dio vaše zdrave i uravnotežene prehrane. Preporučuje se jesti 5 porcija različitog voća i povrća dnevno. U današnje vrijeme je to vrlo teško, no pokušajte uvrstiti barem jednu vrstu povrća u svoj dnevni jelovnik i 2 vrste voća. Izaberite sirovo voće i povrće umjesto kuhanog ili pečenog. Najlakši način za njegovo uvođenje u prehranu je pomoću smoothia ili salata.

Jedite više ribe

Riba je odličan izvor proteina, vitamina i minerala. Preporučuje se jesti najmanje 2 porcije ribe tjedno. Također možete uključiti barem jednu porciju plave ribe kao što su losos, pastrva, skuša, haringa, srdela i tuna. Plava riba je bogata omega-3 masnim kiselinama te može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti.

Pazite na unos žitarica

Ljudi imaju različite razine osjetljivosti na žitarice. Za neke ljude, gluten je teško probavljiv. Za druge, osjetljivost na žitarice nije tako velika, pa se ne može smatrati zdravstvenim problemom, ali može negativno utjecati na njihovu razinu energije. Ti zdravstveni problemi povezani s glutenom, mogu se dogoditi čak i sa 100% cjelovitim žitaricama. Nije potrebno u potpunosti izbaciti žitarice iz prehrane, već ih ograničiti na jedan obrok dnevno ili nekoliko obroka tjedno.

Konzumirajte manje soli

Čak i ako ne dodajete sol u hranu, ne zaboravite da postoji dovoljno soli u namirnicama koje svakodnevno kupujete. Konzumiranje previše soli može povisiti krvni tlak, te povećati šanse za kardiovaskularne bolesti. Odrasli ne bi smjeli konzumirati više od 6 g soli dnevno.

Jedite raznoliku hranu

Raznovrsna hrana je vrlo bitna za vaše zdravlje jer na taj način dobivate sve potrebne vitamine i minerale. Jedući samo jednu vrstu hrane, u tijelo unosite samo jedan dio hranjivih tvari. Dakle, u prehranu uključite sve vrste namirnica, od voća i povrća do mesa.

Sami pripremajte obroke

Prema smjernicama o zdravoj prehrani, svaka bi osoba koja želi zdravu i uravnoteženu prehranu, trebala sama pripremati obroke. U restoranima i lancima brze prehrane se koriste mnoge nezdrave namirnice koje vjerojatno ne bi koristili da sami spremate obrok. Vikendom napravite ili pripremite više jela koja ćete tokom tjedna nositi sa sobom na posao.

Svaki dan smoothie ili salata

Smoothie je odličan izbor za one koji ne vole jesti voće ili povrće. Zbog pregršt kombinacija, moguće je napraviti ukusan i hranjiv obrok sa namirnicama koje vam i nisu najdraže. Salata je također odličan obrok ili dodatak jelu koju možete napraviti upravo sa onim namirnicama koje volite. Smoothie i salate pomažu vam da konzumirate svježe voće i povrće koje je vrlo bitno za cjelokupno zdravlje zbog hranjivih tvari koje sadrži.

Pijte dovoljno tekućine

Kako bi spriječili dehidraciju, potrebno je piti oko 8-10 čaša vode dnevno. U to se ubraja i tekućina iz namirnica koje jedemo i sva ostala nezdrava pića. No, ne zaboravite da su voda, zeleni čaj i svježi voćni sokovi najbolji izbor tekućine. Izbjegavajte zaslađene sokove i gazirana pića koja imaju visoki udio dodanog šećera i kalorija.

Redovito se krećite ili vježbajte

Tjelesna aktivnost može vam pomoći u održavanju željene težine i mršavljenju. Pronađite svoj put da budete što aktivniji u svakodnevnom životu. Za početak pokušajte hodati ili voziti bicikl, pa čak i odraditi lagane vježbe tokom dana. Fizička aktivnost može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.