Da bismo smo sprečili pojavu bolesti i
uklonili rizik, treba voditi zdrav život uz urednu i uravnoteženu
ishranu. Istraživanja su pokazala da je važno ograničiti unos masnoća
(posebno zasićenih, životinjskih) i šećera. Treba jesti živinsko meso,
ribu, što više mahunarki i svežeg voća i povrća.
14 pravila za zdrav život:
1. Što raznovrsnija hrana
2. Što više kretanja i redovnih vežbi (bar pola sata svaki ili svaki drugi dan)
3. Težina u granicama normale
4.
Što više integralnih žitarica (integralna testenina, pirinač i hleb), a
izbegavati rafinirane (belo brašno, glazirani pirinač...)
5. Što
manje životinjskih masnoć a (puter, pavlaka, svinjska mast, suvomesnati
proizvodi, žumance, sirevi i punomasno mleko), šećera i slatkiša
6. Umesto masti, putera, margarina i nezdravih ulja - maslinovo ulje
7. Manje soli, a više začinskih trava
8. Ribom i belim živinskim mesom zamenite crveno
9. Alkohol umereno, uglavnom crveno vino (ali ne više od jedne čaše dnevno u toku glavnog jela)
10. Barem dva puta nedeljno mahunarke (sočivo, boranija, pasulj, grašak)
11. Više voća i povrća, i to najbolje svežeg, sezonskog
12. Izbegavati zagorele delove pržene i pečene hrane i ne često roštilj
13. Lako kvarljivu hranu odmah pojesti ili zamrznuti
14. Odabrati najzdravije načine za pripremanje hrane: kuvano, kuvano na pari, dinstano ili pečeno u rerni u sopstvenom soku
Aktivni sastojci i gde se nalaze:
Leukopen (karotenoid)-> Paradajz
Tokoferol (vitamin E)-> Bademi, lešnici, maslinovo ulje
Askorbinska kiselina (vitaminC)-> Sok od pomorandže i limuna, paprika i krompir
Ergosterol (vitamin D)-> Tunjevina, riba sabljarka, inćun
Indol 3-karbinol (indol)-> Prokelj, karfiol
Resveratol (polifenol)-> Crno vino, crno groždje, smokve i šipak
Oleinska kiselina (nezasićena masna kiselina)-> Maslinovo ulje
Izoflavonoidi
(fitoestrogeni)-> Soja, pasulj, grašak, sočivo, bob, žitarice sa
celim zrnom: zob, pšenica, ječam, seme bundeve, suncokreta, lana, beli
luk, susam crni luk, šargarepa ,biljna ulja, uključujući maslinovo!