utorak, 11. listopada 2016.

rizici veganstva

Da li postoji neko ko se hrani rigoriznije od vegetarijenaca? Postoji – vegan!
Njegova filosofija se sastoji u tome da ne konzumira ni jedan proizvod koji je životinjskog porekla, bilo da se radi o jajima, ili čak o mleku. Ali kako pomiriti ovu etiku ishrane sa ravnotežom u ishrani? Otkrijte…

Strog odnos prema hrani
Već znate ko su vegatarijanci: oni koji odbijaju da jedu meso. Razlozi su mnogi, etički, zdravstveni, religiozni… Vegani su u neku ruku puristi: protive se iskorišćavanju domačih životinja, i dakle konzumaciji jaja, mleka i svih mlečnih proizvoda: pavlaka, sireva, jogurta… I pravljenje meda se osuđuje ovim režimom ishrane. Izabrali su striktan način ishrane, koji je teško sprovoditi svaki dan. Jer, ako je vegan baš cepidlaka, onda iz svoje ishrane treba da izbaci sve sastojke iz gotovih jela koja su životinjskog porekla: sve torte i kolače koji sadrže mleko i jaja, sve aditive koji su životinjskog porekla itd. Preostaje im da samo pripremaju jela i tako budu sigurni da se neće ogrešiti o svoja ubeđenja. A to zahteva dobru organizciju i puno vremena.

Rizici
Naravno, ishrana vegana se teško može nazvati uravnoteženom i zdravom. Pre svega, nije raznovrsna i nedostaju joj sastojci iz mesa, jaja i mleka koji su neophodni za normalan razvoj. Organizam ima potrebu za amino-kiselinama, gvožđem, kalcijumom i nekim vitaminima, koje ne dobija ako se ne unose namirnice životinjskog porekla. Kada je osoba već čvrsto odlučila da se prebaci na veganski način ishrane, trebalo bi da nadomesti potrebe za gore navedenim sastojcima, biljnim vitaminima, sojom, suplementima vitamina B12 i D, kalcijuma i gvožđa. U svakom slučaju, treba se obratiti nutricionisti ili dijetetičaru koji će pomoći pri izboru namirnica kako bi se sprečili rizici za nastanak problema sa zdravljem.

Vegan – protivnik eksploatacije životinja
Vegani su svoju filosofiju ishrane proširili na sve aspekte života. Ukratko, radi se o tome da smatraju da životinje ne treba iskorišćavati ni zbog kojeg razloga. Oni odbijaju da kupuju kozmetiku koja sadrži životinjske proizvode, ali i one koji su testirani na životinjama. Isti stav imaju što se tiče proizvoda za održavanje: ne prihvataju one koji su testirani na životinjma ili potiču od njih (na primer pčelinji vosak!). Njihova filosofija obuhvata i garderobu: oblače isključivo materijale biljnog porekla, nikako vunu i svilu. U njihivom ormanu naravno nema mesta za krzno, kao ni za kožu. Suvišno je reći da se ovde radi više o idealu nego o realnosti, jer je u našem društvu teško izbeći sve ove proizvode.

Ne zavaravajte se
Dok neki vegani pravdaju svoj izbor etičkim vrednostima (među kojima su i uslovi u kojima se gaje životinje), drugi izlažu teorije koje se više mogu kritikovati. Tako, mnogi od njih smatraju, bez naučnog dokaza, da je mleko odgovorno za brojne bolesti, čak i za tumor mozga… Licemeran i opasan argument, jer su istraživanja rađena na mlečnim proizvodima pokazala da su oni neophodni za kosti, ali i za mišićnu kontrakciju i koagulaciju i da predstavljaju istinski uzvor energije za organizam.
Vegetarijanski režim, ako je uravnotežen, nije loš za zdravlje. Ipak, menjanje navika u ishrani i unos što raznovrsnijih namirnica ostaje najbolji način za očuvanje zdravlja. Bili vegetarijanac, vegan ili ljubitelj tradicionalne kuhinje, bitno je da doživljavate hranu kao zadovoljstvo!