srijeda, 12. listopada 2016.

mit o težini

Desetljećima smo od strane medija bombardirani propagandom mršavljenja, kao što smo bombardirani drugim prehrambenim i inim mitovima, pa sve više djevojaka normalne tjelesne težine misle da i one trebaju gubiti na težini. Sa TV-a, časopisa i interneta neprestano nas zaskaču reklame za izgladnjujuće dijete, razne tablete, praškove i druge kemikalije koje će nam napuniti želudac tako da u njemu ne bude mjesta za hranu. Ova propaganda je sve brutalnija, pa najnovije reklame na internetu kažu ”ta i ta poznata osoba UŽASNO mršava, saznaj kako”. Radi se o reklami za neki prašak za mršavljenje koji ubija apetit, od kojeg se postaje ”užasno” mršava. Odavno nam nije dovoljno imati ”normalnu” tjelesnu težinu, već bismo sve bile ”vitke”, ali sad ni to nije dovoljno, već bismo trebale biti ”užasno mršave”. Preparati za mršavljenje, osim što su užasno skupi i čisto bacanje novaca, nemaju apsolutno nikakvog efekta na mršavljenje. No najgore od svega je što su mnogi od tih preparata izuzetno štetni za zdravlje.

Ali razmislimo malo, tko je postavio referentne vrijednosti za ”idealnu tjelesnu težinu” i otkud nam uopće ideja da sve moramo biti mršavice? Ovaj iskrivljeni ideal ženske ljepote lansirala je modna industrija koja preferira dječačku ljepotu i ravna tijela bez ženskih oblina. Ljepotice u časopisima su brutalno fotošopirane da bi nama izgledale privlačne a u stvarnosti su i one pune celulita, strija, bora i obješene kože. Nije li vrijeme da prestanemo biti robovi industrije i medija i prihvatimo svoja tijela? Svi smo različite tjelesne građe, sitnije ili krupnije, onakve kakve nas je priroda stvorila. Ima li smisla provesti cijeli život u nastojanju da budemo netko drugi (mršaviji)? ”Samo da smršavim 3-5-7 kg, tada ću biti lijepa i sretna” – zvuči poznato? Vjerujte, osoba koja sebe ne voli nikad neće biti sretna, ni sa 3, ni sa 5, ni sa 7 kg manje. Nijedna dijeta ne može riješiti nedostatak samopoštovanja i nedostatak ljubavi prema sebi, nisu li nam za to dokaz mnogi primjeri ljepotica i ljepotana iz svijeta poznatih, koji su usprkos savršenom izgledu ipak nesretne i neispunjene osobe?

Nerealno nastojanje da smršavimo (da budemo netko drugi) zapravo ima veze s nedostakom ljubavi prema sebi, s duboko ukorijenjenim osjećajem da nismo dovoljno dobre, lijepe, vrijedne i da ne zaslužujemo ljubav, poštovanje i prihvaćanje okoline. Mislimo da ako smršavimo, tek tada ćemo zaslužiti ljubav. Možda smo krivo naučeni u djetinjstvu, da se ljubav mora ”zaslužiti”, da moramo nešto ”učiniti” da bismo bili voljeni i prihvaćeni. No svi obrasci ponašanja i razmišljanja se mogu mijenjati i sada kao odrasle osobe trebamo shvatiti da smo vrijedna ljudska bića i da zaslužujemo ljubav i poštovanje samim svojim postojanjem, te da kilogrami i izgled s time nemaju nikakve veze. Ali sve počinje od nas samih. Ne mogu nas drugi voljeti ako sami sebe ne volimo. Ne mogu nas drugi poštovati ako sami sebe ne poštujemo. Ako mrzite odraz vlastitog tijela u ogledalu i vidite sebe kao ”ružnu, nezgrapnu, debelu” zapravo sve što poduzimate je kažnjavanje sebe same, a to ne može dati nikakve pozitivne rezultate. Neke se djevojke izgladnjuju a druge prejedaju. Neke se ubijaju pretjeranim treninzima. I jedno i drugo i treće znak je nedostatka ljubavi prema sebi, osjećaja da nismo dovoljno dobre takve kakve jesmo, radi čega se kažnjavamo, bilo gladovanjem ili prejedanjem ili prekomjernim treninzima.

Znate li da osim prehranom, svoje tijelo također oblikujemo i svojim životnim stavom, odnosno svojim mislima, vjerovanjima i emocijama? Ovome se ne treba čuditi, jer je to nauka dokazala na razne načine.Bruce Lipton, celularni biolog, objašnjava u svom bestselleru Biologija vjerovanja, kako naše misli djeluju na stanice tijela. Gregg Braden, autor bestsellera Božanska Matrica objašnjava kroz kvantnu fiziku kako mislima djelujemo na materiju. U medicini je priznat placebo efekat, tj dokazano je izlječenje kod pacijenata koji su vjerovali da su dobili lijek a u stvari su dobili samo šećerne tabletice. Također je priznat i noceboefekat, tj kad ne dolazi do izlječenja ili dolazi do pogoršanja bolesti iz razloga što pacijent ne vjeruje u izlječenje, tj više vjeruje u bolest nego u zdravlje. Prema zakonu privlačnosti, kojeg mnogi autori tumače na različite načine, slično privlači slično, tj svojim mislima privlačimo sve ono što je na istoj frekvenciji s tim istim mislima. Ako mislimo na debljinu, privlačimo debljinu, ako mislimo kako smo nezadovoljne svojim tijelom, privlačimo još više nezadovoljstva svojim tijelom itd.

Dakle, ako zaista i realno imate višak kilograma, lakše ćete smršaviti uz pozitivan životni stav i naravno LCHF prehranu. Ali ako ste normalne tjelesne težine, ne zagorčavajte sebi život nastojanjem da smršavite 3, 5 ili 7 kg jer to što vi mislite da je višak, zapravo nije višak. Zašto nemamo povjerenja u prirodu, pa valjda priroda zna zašto je u žensko tijelo stavila određenu količinu masnog tkiva, više nego u muškarce. Masno tkivo trebamo radi zdravlja, plodnosti, hormona. Premršave žene gube menstruaciju, ne mogu rađati djecu, da li je to nešto čemu treba težiti? Zato drage pripadnice ljepšeg spola, prestanite tražiti nedostatke na svom tijelu i fokusirajte se na prednosti i svoje lijepe, pozitivne strane. Onog momenta kad prihvatite i zavolite svoje tijelo – sve se mijenja, ono će čak postati ljepše a možda i vitkije (ako zaista postoji višak kilograma). Žena koju prepoznajete na slici smatra se jednom od najljepših žena svih vremena. Ona ima celulit, masno tkivo na trbuhu, bokovima, bedrima i stražnjici… I predivna je. Kao što ste i vi sve predivne. I zato, dajte sebi jedan veliki topli zagrljaj i budite zahvalne za svoje tijelo i dobro zdravlje.