ponedjeljak, 31. listopada 2016.

nedostatak joda

Simptomi nedostatka joda

Povijest korištenja Lugola

Lugolova otopina se koristi u medicini već 180 godina. Izumio ju je 1829 godine francuski lječnik Jean Auguste Guillaume Lugol. Tada je bio korišten za liječenje gihta - giht i bolesti štitnjače uz prekomjerno izlučivanje hormona štitnjače. Još prije sedamdeset godina bili su Lugolova otopina i kalij jodid lijek. Ako liječnici nisu znali točno što je pacijentu propisali su mu kalijev jodid, sa kojim se često mogao riješiti problem. Ta je bio korišten i na ljudima kako bi se smanjili učinci zračenja u nesreći u Černobilu nuklearne elektrane. Također se koristi za brzu dekontaminaciju vode koja je ponovno za piće.

Pretpostavlja se da ljudskom tijelu danas najviše nedostaje joda, magnezija i selena. Jod pomaže da se pravilno iskoriste proteini zbog toga bolesnici koji nemaju jod, nedostaje proteina. Za optimalan rad treba joda endokrinom sustavu, štitnjači, imunološkom sustavu, metabolizmu, a osim toga, dovoljna količina smanji mogućnost raka. Svjetska zdravstvena organizacija navodi, da je većina neispravnosti mozga i posljedično mentalnih poremećaja u novorođenčadi zbog nedostatka joda kod trudnica.

Lugol može doprinijeti da menstrualni problemi postaju samo loše pamćenje. U stvari, s odgovarajućom količinom tih tvari spriječiti i čak izliječiti sve "ženske" probleme, uključujući i zastrašujući raka vrata maternice. Teška "mozak magla" puši nekoliko dana; sablasno nepravilan rad srca se stabilizira; problemi s štitnjačom i nadbubrežnim žlijezdama se ublažuju; čak i neke od žrtava Addison bolesti ne smanjuju razinu hidrokortizonom. Neki dijabetičari može smanjiti količinu ili čak prekinuti od uzimanja inzulina. Ipak, nemojte mijenjati dozu bez savjeta s liječnikom.
Primjena Lugol joda smanjuje ciste. Primjenjuje se na ubode insekata, za sprečavanje komplikacija. Madeži obično nestaju nakon nekoliko dana primjene Lugol joda. Neki stručnjaci ugotovili su da koloidi (nepravilnog oblika ožiljaka kože) javljaju se samo kod osoba koje imaju vrlo malo tjelesne razine joda. Teško je vjerovati da takav zapanjujući napredak postignut je s nekoliko kapi drevne medicine. Imajte na umu, da Lugol zapravo nije "lijek", ali koristan za sve aspekte zdravlja. Kad je dovoljno joda u vašem tijelu, svi sustavi i organi u njemu rade bolje - čak i mozak. Bez njega, ne možemo iskoristiti sve svoje mogućnosti. Liječnici su preporučili Lugolova otopina 150 godina, koji je vrlo uspješan lijek, a za pacijenta i nema štete.
Izvor: Elaine Hollingsworth knjiga Uzmite zdravlje u svoje ruke - pobjeći industrijske bolesti

Neki od simptoma nedostatka joda su:

Hladne ruke i noge
grčevi u mišićima
predispozicija za pretilost
zatvorenost
loše pamćenje
depresija
slabost
suha koža
lomljivi nokti
edem
mialgija

Prirodni izvori joda su: morske ribe, školjke, jaja, ananas, tamno zeleno povrće. Međutim, u namirnicama ima vrlo malo joda, a ako želite uzimati 13 mg joda dnevno treba jesti 9 kg ribe.

Lugolova otopina: FORMULA I PROIZVODNJA

Lugolova otopina je dostupna u raznim potencijama od 1%, 2% ili 5% joda. 5% otopina se sastoji od 5% joda i 10% otopine kalijevog jodida i miješa se u destiliranoj vodi, koji ima ukupni sadržaj joda od 126.5 mg / ml. Kalijev jodid je baza koja omogućuje, da je jod topljiv u vodi. Lugolova otopina ne sadrži alkohol.

Priprema Lugolove otopine

Lugolovu otopinu možete napraviti na sljedeći način:
Za 1 litru Lugolove otopine, pomiješajte 44 grama granuliranog joda i 88 grama granuliranog kalijevog jodida.
Otopite kalijev jodid u pola litre vode.
Tada dodajte kristale joda i dopunite s vodom do oznake od jedne litre.
Ostavite otprilike 1 dan da se sastojci u potpunosti otope.
Uz ustrajno miješanje staklenim štapićem proces otapanja će trajati znatno kraće.
S vremena na vrijeme, protresite mješavinu da biste ubrzali/(olakšali) otapanje.  Izbjegavajte korištenje flaširane vode za pripremu ove otopine. Najbolje je da koristite destiliranu vodu.
Jedna kap Lugolove otopine sadrži 6,417 mg elementarnog joda.
Čuvajte je izvan dohvata djece.

Kako uzimati Lugolovu otopinu

Lugolovu otopinu preporučljivo je uzimati s jabučnim octom.
Službena preporučena dnevna doza iznosi 150 μg (mikrograma), no ta je doza mnogo manja od onih koje koristi alternativna medicina.
Kod bolesti je preporuka početi s 12,5 mg Lugolove otopine što iznosi 2 kapi dnevno, te postupno povećavati dozu do maksimalno 50 mg, ovisno o bolesti.
Osobama koje boluju od hipertireoze ili dijabetesa savjetuje se oprez - one bi trebale započeti s uzimanjem otopine u manjim dozama.