četvrtak, 6. listopada 2016.

loše i dobre masnoće

Odabir zdravih masnoća - Dobre masti, loše masti, i moć omega-3 masnih kiselina

Nutricionisti i liječnici godinama su govorili da je slabo-masna dijeta ključ gubitka težine, upravljanja kolesterolom, i sprečavanja zdravstvenih problema.

No, bit je da nije bitno koliku kočičinu masnoća jedemo, nego koje vrste masnoća. Loše masti povećavaju razinu kolesterola i rizika od određenih bolesti, dok dobre masti štite srce i podupiru cjelokupno zdravlje. U stvari, dobre masti, kao što su omega-3 masne kiseline, nužne su za fizičko i emocionalno zdravlje.

Što su to dijetetske masti

Jedna mala šetnja kroz neku trgovinu hranom će potvrditi našu opsesiju za hranom niske masnoće. Bombardirani smo sa svih strana sa opcijama kao što su: pečeni čips, nemasni sladoled, slabo-masni slatkiš, keksi i kolači. No, s porastom slabo-masnih opcija porasla je i stopa pretilosti.

Unatoč tome što vam je možda bilo rečeno, masnoća nije uvijek negativac kod pretilosti. Loše masti, kao što su zasićene masti i trans masti, su krivac za sve nezdrave stvari koje smatramo da masti uzrokuju – debljanje, začepljene arterije, itd. No, dobre masti, kao što su mononezasićene masti, višestruko nezasićene masti, i omega 3 masne kiseline imaju suprotan učinak. U stvari, zdrave masti imaju veliku ulogu u pomoći kod raspoloženja, mentalne snage, borbi protiv umora, pa čak i kod kontrole svoje težine.

Ključ nije da isključimo sve masti – nego učenje da možemo činiti zdrave izbore i zamjeniti loše masti sa dobrima koje promiču zdravlje.

Opće smjernice za odabir zdravih masti

S obzirom da postoji tako mnogo različitih izvora dijetalnih masti, neke dobre i neke loše, odluke mogu biti zbunjujuće.Ali, zapravo je jednostavno: ne idite bez masnoća, idite na dobre masnoće.

Ako ste više zabrinuti za svoju težinu ili zdravlje srca, a ne izbjegavanje masnoća u prehrani, pokušajte zamijeniti zasićene masti i trans masti s dobrim masnoćama. To bi moglo značiti zamjenu mesa koje jedemo s grahom i mahunarkama, ili korištenje maslinovog ulja umjesto maslaca.

Pokušajte eliminirati trans masti iz prehrane. Provjerite oznake na hrani dali sadrže trans masti. Također ograničite brzu hranu.
Ograničite unos zasićenih masti tako da smanjite unos crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda. Pokušajte zamijeniti crveno meso sa grahom, orasima, piletinom, ribom kad god je moguće, i mijenjajte punomasna mlijeka i druge punomasne mliječne proizvode sa verzijama nižom masnoćom.
Jedite Omega-3 masti svaki dan. Dobri izvori su riba, orasi, laneno sjeme, laneno ulje, ulje kanole, i sojino ulje.