četvrtak, 6. listopada 2016.

zdrava i pravilna ishrana

Definicija pojma „zdrava i pravilna ishrana“

Bezbroj puta su se lomila koplja oko termina „zdrava i pravilna ishrana“, a još češće se dešavalo da se jedni s drugima nadmudrujemo oko toga čiji je koncept ispravniji. Kad pogledamo sve optužbe za nehumanost, prozivke o zadrtim i nefleksibilnim stilovima, oštre kritike onih koji imaju drugačije načine života – ostajemo zatečeni pitanjem šta je zdrava ishrana.

Problem je u tome što se ne lome koplja toliko oko pitanja šta je zdrava ishrana već oko ličnih izbora koje različiti ljudi prave. Kao da već ne znamo koliko je glupo i uzaludno prepirati se oko ličnih izbora? Stvar je oduvek bila u tome da ne može da se priča o preciznoj definiciji, već o širokoj poljani na kojoj ne mora svako da poželi da se odmara pod istim drvetom  Ali idemo iz početka i veoma slikovito…

Gde je vaša centralna tačka?

Lako možete da pozicionirate svoj sadašnji prehrambeni stil na npr. grafikonu:

VERTIKALNU OSU čini stepen prerade namirnica koje se koriste. Sve ove namirnice mogu biti u svom idelnom stanju – neprerađene i 100% organskog porekla (ili iz lične kontrolisane proizvodnje). Naredni stepen ispod bi bile samo neprerađene namirnice koje nisu organskog porekla – pa tako redom, sve niže, do samog dna, gde su isključivo visoko procesuirane namirnice iz industrijske proizvodnje. Jasno je da je margarin od organske soje na dnu a ne na vrhu ove ose, a da zamrznut grašak ide visoko gore jer je zamrzavanje OK.

VODORAVNU OSU čini broj grupa namirnica koje se koriste. Grupe namirnica koje postoje su:  – Meso     – Jaja    – Riba i morski plodovi     – Voće    – Korenasto povrće    – Povrće (sa manje ugljenih hidrata)    – Mleko i mlečni proizvodi    – Mahunarke  – Bezglutenske žitarice   – Žitarice sa glutenom   – Životinjske masti i/ili biljna ulja   – Orašasti plodovi. Mogla sam da razdvojim i biljne i životinjske masti ili da dodam i grupu „slatkiši“ – ali za potrebe teksta je ovo dovoljno.

„Oni“ i „mi“

Možete da pročitate ili čujete raznorazne besmislice poput onoga da je neko osetljiv na laktozu a podsmeva se ljudima osetljivim na gluten (?) Ili da su nekome vegetarijanci koji izbace 2 grupe namirnica, meso i ribu, super-cool ali se zgranjavaju nad činjenicom da neko ne jede žitarice (?) O prepucavanjima čija je dijeta ili način ishrane bolji da ne pričam

Tu smo zapeli oko definicije „zdrave ishrane“ – jer smo uporno diskutovali o „ličnom stilu“ i „ličnom izboru“ drugih ljudi.

Kada ovako fleksibilno sagledamo šta znači hraniti se zdravo, postaje jasno da se nezdravo hrani samo onaj koji izvrši odbacivanje previše grupa namirnica, jede pretežno prerađenu hranu i nema zonu komfora. Ako nakon ovoga želimo da definišemo i ekstremizam – za mene bi to bili oni koji imaju samo centralnu tačkicu i previše su zacementirani u nju da bi mrdnuli makar i milimetar levo ili desno.

Na kraju priče, jedino istinski važno je biti u ličnom balansu.