Što je zapravo folna kiselina i zašto je tijelo treba?
Folna kiselina je vitamin topiv u vodi. Otkriven je tek 40-ih godina prošlog stoljeća. Tijelo taj vitamin ne može samo proizvesti, no organizmu je potreban za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvena krvna zrnca.
Kolika je potreba za folnom kiselinom?
Liječnici preporučuju dnevni unos 400 mikrograma folne kiseline. Istraživanja pokazuju da se prosječno unosi oko 250 mikrograma tog vitamina dnevno.
Koje prehrambene namirnice sadrže posebno puno folne kiseline?
Najbolji izvor folne kiseline je zeleno lisnato povrće. Mahunarke, brokula, kelj, špinat, blitva, šparoge, cvekla, raštika, kupus, zelena salata, limun, banana, avokado...
Nedostatak folne kiseline skoro uvijek nastaje zbog nedovoljne količine tog vitamina u hrani – što obično znači nedostatak zelenog povrća u hrani. Tijelo nema velikih zaliha tog vitamina, pa se svaki nedostatak sam otkriva za nekoliko tjedana u obliku anemije (anemija zbog nedostatka folne kiseline ili makrocitna anemija). Ljudi koji boluju od celijakij također su skloni anemiji zbog nedostatka folne kiseline, budući da se kod njih ne mogu apsorbirati dovoljne količine tog vitamina (čak i kad ga ima dovoljno u ishrani).