Folna kiselina ili vitamin B9
Folna kiselina, zajedno s ostalim vitaminima B skupine,
sudjeluje u metaboličkim procesima te u sintezi DNK. U sinergiji s vitaminom B12, ovaj vitamin sudjeluje u
stvaranju eritrocita. Njegov manjak, stoga, može biti jedan od faktora anemije.
Folna kiselina je od
ključne važnosti za pravilan
razvoj ploda u trudnoći. Nedostatak folne kiseline u prvom tromjesečju (osobito u prvom mjesecu!) trudnoće može dovesti do
defekta neuralne cijevi
kod djeteta, što posljedično dovodi do nepotpunog razvoja mozga i leđne
moždine. Stoga je dodatnu folnu kiselinu preporučljivo početi uzimati
već kod planiranja trudnoće, odnosno
prije začeća. Vegetarijanke
moraju biti posebno oprezne kod planiranja trudnoće! Naime, iako se
folna kiselina može unijeti raznolikom vegetarijanskom prehranom,
djelovanje ovog vitamina ovisi i o vitaminu B12, koji često nedostaje
vegetarijancima. Zbog toga bi bilo najbolje razmotriti uzimanje
suplementa, po mogućnosti uz savjet liječnika.
Izvori folne kiseline za vegetarijance: zeleno povrće (blitva,
brokula, raštika, špinat), šparoge, avokado, pivski kvasac, mahunarke
(soja, leća, grah, grašak), cjelovite žitarice i orašasti plodovi.