nedjelja, 25. rujna 2016.

šta jesti a šta ne?

Šta jesti a šta ne?

Bolestan čovek ne može uvek da jede istu hranu kao zdrav, jer se kod pojedinih bolesti i stanja neke namirnice ne smeju upotrebljavati. Zdrave osobe mogu sačuvati svoju vitalnost i zdravlje uravnoteženom raznovrsnom ishranom, namirnicama koje sadrže što manje veštačkih aditiva – označenih na pakovanjima sa E-xxx.

Proizvodi od žitarica: prednost – crni, ražani, integralni i kukuruzni.

Mleko, mlečni proizvodi: umereno... jogurt sa dobrim probiotikom, mladi nemasni sir, kefir po mogućnosti domaći...

Meso, riba i jaja: prednost – nemasno meso: goveđe, konjsko, živinsko. Od ribe prednost morska – skuša, haringa ili losos. Od rečnih pastrma i smuđ. Jaja kuvana 1-2 kom. sedmično, po mogućnosti domaća.

Masti i ulja: Maslac za kuvanje, maslinovo, kokosovo, laneno i ostala biljna nerafinisana ulja...
Maslinovo ne koristiti za prženje i pečenje!

Povrće: prednost – zeleno, lisnato povrće, povrće bogato celulozom.

Voće: nakisele jabuke, grejp (prednost crvenom grejpu koji značajno doprinosi skidanju masnoća sa krvnih sudova, pomorandža, mandarina, kivi, bundeva, trešnje, jagode, maline, višnje, šljive, kruška, dinja, lubenica. Voće se konzumira isključivo za užinu.

Šećer i koncentrati: Izbegavajte beli šećer. Dozvoljeno: crna čokolada u malim količinama i 2-3 integralna keksa sa cimetom ili đumbirom.

Napici 2 l vode dnevno je obavezno. Vrlo gojazne osobe ne smeju preterivati sa vodom, već trebaju postepeno unositi. Dozvoljeno je: flaširane vode, prirodno ceđeni i 100% voćni sokovi, limunada, čajevi (zeleni, kamilica, nana, čaj od peršuna, čaj od korena đumbira…), kafa 1 dnevno.

Začini: koristite u što većoj količini (majčina dušica, peršun, origano, menta, đumbir, kari,kurkuma, čili i sl), ali ih dodavati pri kraju kuvanja da se ne bi termički uništili. Kuhinjska so svodi se na odgovarajuće količine, zavisno od zdravstvenog stanja pacijenta, ali ne više od  5 g dnevno. Preporučuje se mirska za kuvanje, kalijumova i himalajska za salate itd. Salate se prelivaju limunovim sokom ili sa jabukovim ili balsamico sirćetom, ali nikako sa alkoholnim.

Nikako se ne preporučuje uzimanje hrane između navedenih obroka, a posebno uzimanje svih slatkiša, slatkih napitaka, alkoholnih pića, kole i drugih gaziranih pića, grickalica, slanih stapića, čipsa, kikirikija i sl.

Izbegavajte industrijske proizvode koje sadrže veštačke boje, zaslađivače, arome, emulgatore, zgušnjivače, konzervanse i ostale aditive. Svakodnevna istraživanja govore kako su neki od njih štetni čak i kancerogeni. Prirodne namirnice su sigurno zdravije.