Nikal je definivno esencijalan element. Istraživanja pokazuju, da ga ima u krvi i tkivima na jednoj postojanoj razini i da je povezan s DNA i RNA u fiziološki značajnim iznosima. Smatra se, da je nikal potreban za normalan rast i reprodukciju. Čini se, da ima ulogu i u modulaciji imunog sustava i razvoju mozga.
Opasnost od otrovanja s većim koncentracijama nikla je vrlo mala, jer ne izaziva toksičke efekte. Kod alergijski osjetljivih ljudi, koji su s njim u kontaktu, moguća je iritacija kože.
Kronično izlaganje niklu, prvenstveno udisanjem njegove prašine, već u malim dozama može izazvati rak. Kod radnika izloženih spojevima niklu obliku prašine veća je incidencija raka respiratornih putova, posebno nazalnih sinusa i pluća. Nikal oslobođen izgaranjem duhana je jedan je od mnogobrojnih karcinogena duhanskog dima. Međutim, definitivno nema nikakvih indikacija pojave raka kod konzumiranja nikla u hrani.
Najbogatije namirnice niklom su: orasi, lešnici, grašak, pasulj,
čokolada, soja, sočivo, ovas, heljda, ječam, kukuruz. Od voća nikla ima u
bananama i kruškama. Hrana životinjskog porekla je siromašna niklom,
ali se nikl može naći i u pijaćoj vodi.