srijeda, 21. rujna 2016.

magnezij-um

Magnezij je esencijalni makromineral i elektrolit, čija je uloga u organizmu višestruka. On je jedan od najzastupljenijih iona u stanicama, nalazi se i u kostima, sudjeluje u enzimskim biokemijskim reakcijama u stanicama, u normalnom radu mišića, u izgradnji kostiju, značajan je za održavanje normalnog krvnog tlaka i za funkcije središnjeg živčanog sustava.

Magnezij spada u koenzimske faktore, koji su potrebni u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina, čime utječu na stvaranje parakrinih hormona – eikozanoida.

Nedostatak magnezija je danas sve češći. Razlog je prvenstveno prerafinirana i industrijski prerađena hrana siromašna magnezijem. Posljedica nedostatka magnezija su drhtanje mišića, slabost, poremećaji gutanja, mučnina, povraćanje i grčevi. Kronični nedostatak povećava rizik bolesti krvožilnog sustava, malignih oboljenja i osteoporoze.

Unos prevelike količine magnezija, prvenstveno putem dijetetskih pripravaka i putem lijekova, može izazvati ozbiljne poremećaje, koji mogu u konačnici oštetiti organizam.

Magnezijum u hrani: banane, orasi, kikiriki, punozrne cerealije, mekinje, koštano brašno, većina tamnozelenog lisnatog povrća, mahunarke, mleko, tunjevina, riba, voćni sok od jagode, šećerni sirup od melase, med