utorak, 27. rujna 2016.

recept - dagnje

Rižoto s dagnjama

Sastojci

- paket smrznutih dagnji
- šalica riže
- 2 mrkve
- 1 luk, češnjak
- 2 žlice vrhnja
- 1 žlica ajvara ili rajčica u bilo kojem obliku
- začini po želji (sol, papar, crvena paprika, ružmarin)
    
Priprema

1. Dagnje stavite u kipucu vodi i prokuhajte par minuta. Isperite i dobro ocjedite te ostavite sa strane.
2. Nasjeckajte luk i prodinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte mrkvu pa podlijte vodom. Dinstajte sve zajedno cca 5 minuta pa dodajte dagnje i češnjak, dinstajte još 5-10 minuta.  Posolite, popartite i dodajte začine po želji.
3. Operite rižu i dodajte je dagnjama i povrću. Za 1 mjeru riže stavljaju se 3 mjere vode. Ja sam stavila 2 mjerice vode i 1 mjericu bijelog vina. Poklopijte i kuhajte sve zajedno dok voda gotovo ne ispari. Pred kraj umiješajte vrhnje i ajvar i po potrebi još začinite.
4. Jelo je gotovo dok je rižoto kremast, niti presuh niti prevodenast. Dobar tek!
   
Posluživanje

Ovisno o ukusima, umjesto vrhnja može se staviti koncentrat rajčice ili sos, a može se i napraviti sa vrhnjem za kuhanje. Pokapajte rižoto s limonovim sokom za bolji okus i miris.