Yin i Yang hrana - kosmički balanas u ishrani
Yin i Yang, dva suprotna principa, koja deluju na kosmičkom nivou, deluju i na čoveka. Pristalice kineske filozofije veruju da se harmonija u telu postiže balansom yin i yang hrane.
Zima je vreme yang namirnica, što podrazumeva začinjenu i težu hrana, dok se leti preporučuje uzimanje lagane, tj. yin hrane. Yang hrana se preporučuje porodiljama, hronično neispavanim i anemičnim ljudima, a yin hrana nervoznim ljudima.
Sve se namirnice mogu podeliti u tri kategorije: yin hranu, yang hranu i neutralnu hranu. Termini yin i yang odnose se na to da li hrana ili piće zagrevaju organizam ili ga hlade. Takva podela najčešće nema veze s ukusom ili načinom pripreme, već zavisi od svojstva hrane.
Yin hrana hladi i namirnice koje
spadaju uovu grupu su: bademi, jabuke, bambus, banane, pivo, brokuli,
kupus, celer, školjke, kukuruz, rakovi, krastavci, patka, jegulja, riba,
grožđe, med, sladoled, limun, gljive, pomorandže, ananas, so, spanać,
jagode, soja, beli šećer,paradajz i voda.
Yang hrana zagreva i tu spadaju: govedina, smeđi šećer, maslac, sir, čili, čokolada, kafa, jaja, dimljena riba, beli luk, žitarice (proso, heljda), susamovo ulje, mandarine, sirće, zelene paprike, guska, šunka, grašak, bob, ječam, lisnato zeleno povrće, luk, kikiriki, krompir, ćuretina, miso, tamari, orasi, vino i viski.
Neutralna hrana su: hleb, šargarepa, trešnje, mleko, breskve, grašak, šljive, integraln pirinač, kao i beli pirinač kuvan na pari.
Yin i Yang, dva suprotna principa, koja deluju na kosmičkom nivou, deluju i na čoveka. Pristalice kineske filozofije veruju da se harmonija u telu postiže balansom yin i yang hrane.
Zima je vreme yang namirnica, što podrazumeva začinjenu i težu hrana, dok se leti preporučuje uzimanje lagane, tj. yin hrane. Yang hrana se preporučuje porodiljama, hronično neispavanim i anemičnim ljudima, a yin hrana nervoznim ljudima.
Sve se namirnice mogu podeliti u tri kategorije: yin hranu, yang hranu i neutralnu hranu. Termini yin i yang odnose se na to da li hrana ili piće zagrevaju organizam ili ga hlade. Takva podela najčešće nema veze s ukusom ili načinom pripreme, već zavisi od svojstva hrane.
Yang hrana zagreva i tu spadaju: govedina, smeđi šećer, maslac, sir, čili, čokolada, kafa, jaja, dimljena riba, beli luk, žitarice (proso, heljda), susamovo ulje, mandarine, sirće, zelene paprike, guska, šunka, grašak, bob, ječam, lisnato zeleno povrće, luk, kikiriki, krompir, ćuretina, miso, tamari, orasi, vino i viski.
Neutralna hrana su: hleb, šargarepa, trešnje, mleko, breskve, grašak, šljive, integraln pirinač, kao i beli pirinač kuvan na pari.