nedjelja, 25. rujna 2016.

salate

Salate su značajne u zdravoj ishrani kao izvor: biljnih vlakana, antioksidanata i drugih antikancerogenih jedinjenja, daju baznu reakciju krvi i mokraće, izvor su vitamina C i drugih vitamina, te mineralnih materija. Imaju dobru zasićujuću moć. Konzumiraju se pre glavnog jela. Količina salate od svežeg povrća treba da bude od 200 – 250 g za glavno jelo.

Mogu se pripremati od voća i povrća ili njihove kombinacije. Salate koje se pripremaju od jedne vrste povrća su jednostavne salate. Biološki najvrednije salate su one koje sadrže raznovrsno povrće i povrće različitih boja (složene salate). Jednostavne salate dobijaju naziv prema povrću od koga se pripremaju.

Složene salate se pripremaju:
- sa više vrste i više različitih boja sirovog povrća;
- sirovog i kuvanog povrća;
- sirovog povrća i jabuke;
- povrća (sirovog i kuvanog) u kombinacijom sa mesom (ribom);
- povrća (sirovog i kuvanog) u kombinaciji sa kuvanim krompirom, testom ili pirinčem.

Složene salate treba da predstavljaju kompletan obrok. Ishrana bez salate je lišena obilja minerala i vitamina. Ukoliko se povrće termički obrađuje treba da bude: kuvano u pari, blanširano ili sušeno. Za pripremu svežih salata treba koristiti hladno ceđena ulja: maslinovo, bundevinih semenki, lana, suncokreta, susama itd.

Preliv treba pripremati sa jabukovim sirćetom ili limunom i dodavati sveže začinske biljke. Salate ne bi smele da budu prekisele, jer ometaju proces varenja. Salate se do začinjavanja čuvaju na temperature od 4 – 8 º C.