Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jednog litra
na dan ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na
prazan stomak ujutro ali nećete pogriješiti ako je budete popili u više
navrata tokom dana. Domaću surutku možete naći na većini tržnica i
pijaca kod prodavaca mliječnih proizvoda te u većini supermarketa na
odjeljenjima mliječnih proizvoda. Mnogi se odlučuju i za pravljenje
surutke kod svojih domova.
Postoji više recepata za to a mi vam
donosimo sljedeće:
1 litar svježeg mlijeka zagrijete u posudi na štednjaku da ne provri. U
to dodate iscjeđeni sok od jednog ili dva limuna i mješajte a ubrzo
ćete primjetiti da se formira sir i tekućina. Ta tekućina je surutka.
Procjedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i surutku.
Alternativno litru svježeg kravljeg ili kozijeg mlijeka ostavite da
prokuva te da kuva na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga
umjesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i
mješate dok se ne počne odvajati sir. Ostavite da malo odstoji te
procjedite čime dobijate mladi sir i surutku.
Surutka sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum,
gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i
belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.