petak, 23. rujna 2016.

zdrave navike

Čovjek na puno toga može utjecati, pa tako i na zdravlje i to samo ako se odluči za zdrave životne navike koje će ga poštedjeti raznih bolesti. Što podrazumijevaju zdrave navike? Pored uravnotežene i pravilne prehrane ne treba zaboraviti na dovoljnu količinu kretanja.
Aktivnosti nisu samo odlasci u teretanu koji mnogima nisu dragi, nego i razne šetnje za koje je važno da traju barem pola sata. Teško je povjerovati da barem dva puta u tjednu ne možete za sebe i svoju obitelj izdvojiti malo vremena kako bi uživali na zraku.
Prehrana još uvijek drži prvo mjesto kada je u pitanju očuvanje zdravlja čovjeka. Već je nekoliko puta dokazano kako postoji veza između prehrane i zdravlja, a u prilog tome idu i brojne bolesti do kojih dolazi zbog nepravilne ishrane. Nedostatak važnih tvari kao što su minerali, bjelančevine i vitamini već su prvi znak za uzbunu.
Pored nedostatka vrijednih nutrijenata, ne treba zaboraviti na štetne sastojke koji se nalaze u hrani, a koji su sastavni dio nepravilne ishrane. U pitanju su brojni otrovi koji su danas sastavni dio u moćnoj prehrambenoj industriji.
Uravnotežena prehrana trebala bi biti prioritet svakog čovjeka, a na roditeljima je da se pobrinu da njihova djeca od početka života dobivaju samo najbolje i da već u najranijoj dobi nauče koliko je važno voće i povrće te sve ono što takve namirnice mogu pružiti.
Zdrava ishrana ima veliku ulogu kod liječenja ljudi oboljelih od raznih bolesti.
Organizam čovjeka je poput stroja kojem trebaju određeni sastojci kako bi mogao normalno funkcionirati. Opet nije dobro pretjerivati i stvarati zalihe jer tako dolazi do debljanja, nego pronaći zlatnu sredinu. Možete uspjeti samo ako se odlučite za određene namirnice.
Kada se odlučite na promjenu koja znači život potrebno je prvo sastaviti jelovnik na kojem će se nalaziti pažljivo odabrane namirnice. Svaka od njih mora imati određenu količinu vlakana, minerala i proteina...