srijeda, 28. rujna 2016.

cvekla

Cikla - jeste li svjesni vrijednosti ove namirnice?

Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva cikle čine ovu namirnicu superhranom. Cikla je zdrava i pristupačna. Obogatite već danas svoj jelovnik ciklom!

Cikla – povrtnica našega podneblja
Cikla (lat. Beta vulgaris) je korjenasto povrće koje vrlo dobro uspijeva u našim krajevima. Zbog jednostavnosti uzgoja, cikla je vrlo česta u domaćim vrtovima. Zahvaljujući velikoj ponudi, cikla je cijenom uglavnom pristupačna svima, što u doba krize nije zanemariva činjenica.

Cikla – nutritivna vrijednost

Cikla u 100 g sadrži:

    45 kcal
    10 g ugljikohidrata, od čega 3 g dijetalnih vlakana i 7 g šećera
    2 g bjelančevina


Cikla je prava riznica minerala. Sadrži značajnije količine željeza, kalija, magnezija, kalcija, fosfora i natrija. Uz to, cikla ima i važne elemente u tragovima, kao što su sumpor, bakar, brom, jod, rubidij, mangan, stroncij i cezij.

Osim mineralima, cikla je bogata i vitaminima, od kojih treba istaknuti vitamine C, B1, B2 i B3 (niacin ili nikotinska kiselina) te provitamin A.

Cikla i vitamin B12
Vitamin B12 nalazimo uglavnom u namirnicama životinjskog porijekla – mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima. Svestrana cikla izuzetak je od toga pravila. Naime, cikla sadrži određenu količinu kobalta, elementa koji potiče stvaranje vitamina B12.

Budući da vitamin B12 sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, njegov manjak može prouzročiti anemiju. Ovome riziku su naročito podložni vegani i drugi vegetarijanci. Zbog toga je cikla za njih izuzetno korisna te bi je trebali što češće uvrstiti u svoj jelovnik.

Cikla – ljekovita svojstva
Ljekovitost cikle poznata je već 2000 godina. Drevni su narodi, međutim, koristili njezino lišće, dok su plod smatrali pretvrdim i neupotrebljivim. Vremenom je korijen cikle u kultiviranom uzgoju postao jestivim, a lišće se počelo zanemarivati. Šteta, jer je mlado lišće cikle također jestivo i puno hranjivih tvari.

Obilje minerala i vitamina već su dovoljan razlog da ciklu smatramo ljekovitom. No, cikla se može pohvaliti i još nekim visokovrijednim sastojcima, a to su – biljni pigmenti.

Biljni pigmenti cikle – ključ njezine ljekovitosti

Toplu, grimiznu boju cikli daju betacijanin i antocijanin, biljni pigmenti poznati po svojim moćnim antioksidacijskim svojstvima.

Betacijanin ima brojne povoljne učinke na ljudsko zdravlje. Neki od njih su znanstveno potvrđeni, a neki su još uvijek predmet brojnih istraživanja. Tako se pretpostavlja da betacijanin ima potencijal uništavanja zloćudnih stanica, osobito kod raka dojke i prostate. Neuroprotektivni učinak betacijanina očituje se u ublažavanju kognitivnog deficita. Antioksidacijska svojstva betacijanina štite nas od zagađenja iz okoliša, a ljekovitost betacijanina kod kronične mijeloične leukemije za sada se još istražuje.

Antocijanin je također snažni antioksidans. Djeluje protuupalno, opušta krvne žile i sprječava stvaranje ugrušaka. Snižava krvni tlak, čime pomaže u prevenciji moždanih i srčanih udara.

Cikla protiv slabokrvnosti
Cikla je od davnina u narodu poznata kao lijek za jačanje krvi. S punim pravom, jer cikla na nekoliko načina djeluje protiv anemije. Prvo, kobalt iz cikle potiče stvaranje vitamina B12, a ovaj sudjeluje u stvaranju eritrocita. Zatim, uz značajnu količinu željeza cikla sadrži i vitamin C, koji pojačava apsorpciju ovog minerala, ključnog za izgradnju hemoglobina.

Cikla u prehrani
Na žalost, ciklu najčešće koristimo kuhanu i ukiseljenu. Iako je i u takvome obliku cikla zdrava i hranjiva namirnica, kuhanjem ipak gubi dio svojih korisnih sastojaka. To se prije svega odnosi na vitamin C. S druge strane, konzerviranjem i stajanjem gube se i drugi vrijedni sastojci, poput vitamina B skupine i provitamina A.

Ribana cikla začinjena limunom izvrsna je salata za zimske dane. Već prema želji i ukusu, možete je kombinirati s ribanom mrkvom, kupusom i / ili celerom.

Sok od sirove cikle može se piti sam, uz dodatak nešto limuna, ili pomiješan sa sokom drugih vrsta povrća ili voća. Osobito se dobro slaže s kiselom jabukom i mrkvom.

Cikla se može peći u pećnici ili kuhati. U kuhinjama istočnoslavenskih naroda vrlo je popularna bogata juha od cikle, takozvani boršč. Iako se u ovome jelu koristi više vrsta povrća, boršč je karakterističan upravo po boji i okusu koji mu daje kuhana cikla.

Cikla – savjeti kod kupnje
Cikli je za dozrijevanje potrebno tek 2 – 3 mjeseca. Budući da je riječ o korjenastom povrću koje raste pod zemljom, vrlo je otporna na različite vremenske uvjete. Zbog svega toga svježa se cikla može kupiti tijekom cijele godine. Najviše hranjivih sastojaka nalazimo u svježim, nedavno izvađenim korijenima. Stoga obratite pozornost na izgled i čvrstoću cikle prilikom kupnje. Dugim stajanjem cikla postaje gumenasta, a to ćete lako prepoznati opipom. Što se tiče odabira sorte, vrijedi općenito pravilo da su duguljaste vrste kvalitetnije od tanjurastih. Birajte korjenove srednje veličine, koji su dovoljno dozreli, a opet nisu previše stari.