ponedjeljak, 26. rujna 2016.

priroda

Kad god možete izađite na svjež zrak...

Dok smo rasli vrijeme smo često provodili na školskim igralištima, u vožnji biciklom, igranjem u parku… Kao odrasli, mnogi od nas većinu vremena provode u zatvorenome prostoru.

Iako smo na ovo drugo primorani, najčešće zbog posla, boravak na svježem zraku, vremenski sličan onome iz djetinjstva, jako bi nam dobro došao jer pozitivno utiče na zdravlje.

Kao što svi učili u osnovnoj školi, da biljke koriste fotosintezu kako bi pretvorile ugljendioksid u kiseonik koji mi udišemo, tako moramo to iskoristiti i više vremena boraviti u prirodi. Boravak u prostoru gdje je sve puno zelenila sprečava probleme s respiratornim organima te sjajno utiče na psihu. U velikim gradovima, gdje je zrak zagađen, od naročite je važnosti maknuti se s vremena na vrijeme u prirodu, kraj drveća, u šumu i tako napraviti pravu stvar za sebe i porodicu.

Zagađenost zraka stvara zdravstvene probleme. Astma je samo jedna od bolesti čijem smo riziku od obolijevanja skloniji ako živimo u velikim gradovima koji su obavijeni smogom i gdje nema zelenila.

S druge strane, boravak na svježem zraku podstiče imunološki sistem da bude snažniji. Zanimljivo i da mirisi koje osjećamo utiču na naš osjećaj stresa i sreće. Pa tako mirisi svježeg zraka i svega oko njega će razbistriti mozak, izbaciti brige iz misli i povećati osjećaj zadovoljstva. Naprimjer, miris ruže je jedan od najpoznatijih mirisa koji postiče opuštanje.

Još jedna veoma važna stvar. Zaboravite energetska pića i masnu hranu. Boravak u prirodi povećava energiju.
Priroda je gorivo za dušu. Često uzimaju šolju kafe kada su umorni, ali istraživanja pokazuju da je puno bolji način za povećanjem energije – povezivanje s prirodom.