petak, 30. rujna 2016.

recept - ražnjići

 VEGANSKI RUČAK

Ražnjići od tikvice, šargarepe i čeri paradajza

Veg(etarij)anski ražnjići, ukrašeni trakicama od povrća kao što su tikvice i šargarepa, zabavniji su od klasičnih, jer vam dopuštaju kreativnost u aranžiranju ali i veće bogatstvo u upotrebi sezonskog povrća...

Potrebno vam je:  

1 tikvica, narendana na široke trake ljuštačem za povrće
1 manji patlidžan, narendan na široke trake ljuštačem za povrće
1 šargarepa, narendana na široke trake ljuštačem za povrće
1/2 glavice luka, iseckana na krupnije komade
6 pečurki (bukovače, vrganji, šitake...), isečenih na kriške
15 čeri paradajzeva
1 paprika, isečena veće komade

*možete dodati i masline, tofu, komadiće sejtana ili nešto drugo po vašem ukusu

za dresing:

3 kašike maslinovog ulja
1 kašika paradajz sosa
1 kašika meda
1 čen belog luka
malo narendanog đumbira

Priprema:

Sve sastojke za dresing sjedinite u blenderu. Igrajte se aranžiranjem povrća, nabadajući na štapiće za roštilj trake tikvice, šargarepe i patlidžana i stavljajući zalogaje ostalog povrća između. Napravite različite varijante, tako da bi bio po jedan ražnjić za svačiji ukus, a i da bi se zakuska učinila raznovrsnijom. Kuhinjskom četkicom namažite ražnjiće dresingom. Pecite na grilu ili na suvom tiganju ako ste kod kuće. Na kraju možete i zarolati ražnjić u tortilju.

*ukoliko pečete ražnjiće na grilu, navlažite štapiće pre pripreme da ne bi goreli...