Činjenice: istraživanja su pokazala da prosječni vegetarijanac konzumira manje kalorija i manje masnoća nego osobe koje to nisu; prelazak na vegetarijanstvo može biti od pomoći u mršavljenju, ali vegetarijanci se, kao i bilo koji drugi ljudi, mogu debljati jedu li velike količine visokokalorične i masne hrane; vegetarijanska dijeta također mora biti pažljivo planirana i izbalansirana osobito stoga što u takvoj prehrani može doći do manjka željeza, kalcija, vitamina D, vitamina B12, cinka i bjelančevina.
Savjet: odaberite onaj vegetarijanski program prehrane koji sadrži malo masnoća i uključuje sve nutrijente koje čovjekovo tijelo treba
Lista nutrijenata koji mogu nedostajati vegetarijancima:
- željezo: špinat, leća, bijeli grah, bučine sjemenke i indijski orah
- kalcij: mliječni proizvodi, proizvodi od soje kojima je dodan kalcij, kelj, brokula i raštika
- vitamin D: mlijeko, pića na bazi soje i pahuljice sa naknadno dodanim vitaminom D
- vitamin B12: jaja, mliječni proizvodi, tempeh, miso, sojino mlijeko
- cink: zobene pahuljice, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, lisnato povrće, tikvice, kupus
- bjelančevine: jaja, mliječni proizvodi, grašak, orašasti plodovi, grah, sjemenke, tofu itd.