Kalij je najzastupljeniji unutarstanični pozitivno nabijeni ion, dok ga izvan stanice ima jako malo u odnosu na natrij. Kalijevi ioni sudjeluju u nizu fizioloških funkcija u organizmu, primjerice kod prijenosa živčanih impulsa, mišićnih kontrakcija, kontrole krvnog tlaka, aktiviranja raznih hormona, razvoja embrija, diobe stanica, regulacije kiselobazne ravnozeže i dr.
Nedostatak kalija u normalnoj prehrani je vrlo rijedak. Upotreba diuretika ili povećano mokrenje zbog bilo kakvih razloga, može dovesti do nedostatka kalija, zbog čega dolazi do srčanih smetnji, mišićne slabosti, mučnine, pospanosti i psihološko-neuroloških poremećaja. Nekada to može biti i opasno po život.
Kalijum u ishrani:
nemasno meso, cerealije, povrće, mahunarke, čitavo zrnevlje, leguminoze,
semenke suncokreta, voće (posebno sušeno), urma, smokva, breskva, orah,
banana, prečišćen vinski streš, voćni sokovi (oko 50% od svih minerala
čini kalijum), crni šećerni sirup od melase, hrana iz mora.